UE va furniza o nouă asistență militară de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

13 Mai 2022
UE va furniza o nouă asistență militară de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Șeful diplomației europene, spaniolul Josep Borrell, a sugerat vineri, în Germania, că UE ar putea crește în continuare pachetul dedicat furnizării de arme și alte echipamente militare forțelor armate ucrainene, scrie RTBF.

Luând parte la o reuniune a miniștrilor de externe G7 la Wangels, Germania, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate a indicat că cei 27 ar putea elibera încă 500 de milioane din Facilitatea europeană pentru pace.

Această sumă suplimentară ar aduce la 2 miliarde de euro pachetul eliberat prin intermediul acestui instrument extrabugetar pentru achiziționarea și livrarea de arme și echipamente pentru armata ucraineană, care luptă cu invadatorul rus. O astfel de decizie trebuie totuși validată de către Consiliu (state membre). Acesta din urmă făcuse deja posibilă la mijlocul lunii aprilie triplarea sumei inițiale dedicate sprijinului militar european pentru Ucraina, până la 1,5 miliarde.

Acești bani sunt folosiți pentru cumpărarea sau rambursarea, din statele membre, de arme, dar și combustibil, echipamente de protecție (căști), truse de prim ajutor etc.

Guvernul ucrainean a cerut în mod repetat Bruxelles-ului să-și accelereze livrările și să trimită arme grele.

Alte stiri din Externe

Ultima oră