Uniunea Europeană (UE) trebuie să se pregătească pentru aderarea Ucrainei și să abordeze subiectul sensibil al reformelor care urmează să fie realizate pentru a putea integra această țară, un gigant agricol, avertizează Charles Michel, președintele Consiliului European într-un interviu pentru AFP înainte de deschiderea unui summit al celor douăzeci și șapte de la Bruxelles, scrie Le Monde
„Dar nu trebuie să așteptăm până în ultimul moment dacă, în decembrie, raportul Comisiei Europene recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina”, subliniază el. Trebuie să spunem cum finanțăm și organizăm solidaritatea financiară și să evităm să descoperim că avem o problemă de absorbție."
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, care va participa joi la discuțiile cu liderii europeni prin videoconferință, solicită deschiderea negocierilor de aderare până la sfârșitul anului 2023. Această decizie necesită aprobarea celor 27 de state membre ale UE.
În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat într-un gest extrem de simbolic în urma invaziei Rusiei în această țară. Alte nouă țări, printre care Serbia, Kosovo, Moldova și Turcia, bat la ușa UE.
Candidații au „îndatoriri” , dar „cei Douăzeci și șapte nu trebuie să închidă ochii și să se facă că nu au văzut că au și îndatoriri”, insistă președintele Consiliului. Dacă Charles Michel nu se așteaptă la decizii pe acest subiect în timpul acestui summit de două zile, el vrea să „lanseze un proces” și să „pregătească următoarele întâlniri” .
Extinderea va fi în centrul discuțiilor de la summiturile de la Granada în Spania și de la Bruxelles de la sfârșitul anului, cu recomandările Comisiei pentru cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și țărilor din Balcanii de Vest care au statut de candidat.
„Rolul meu este să pun în aplicare o metodă” , subliniază președintele Consiliului European.
„Dacă Comisia propune începerea negocierilor, trebuie să vedem impactul pe care acest lucru îl va avea asupra luării deciziilor, politicilor comune, finanțării”, explică el.
„Europa nu trebuie să se teamă de dezbatere”, insistă el, subliniind că extinderea „va avea un impact asupra agriculturii, coeziunii, bugetului”.
"Avem nevoie de o imagine exactă a mijloacelor disponibile, să știm cum au fost folosiți banii, ce reorientări sunt necesare"