UE: "Lavrov? Jalnic.Nu este nimic grav în declarațiile lui despre Moldova"

07 Feb 2023
UE: "Lavrov? Jalnic.Nu este nimic grav în declarațiile lui despre Moldova"

Ministrul rus de externe a sugerat că Moldova ar putea fi următoarea țară în vizorul Kremlinului. „Îngrijorător”, răspunde Chișinăul. „Jalnic”,  spune Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene Josep Borrell. „Lavrov se discreditează pe sine, din punct de vedere intelectual”,mai spune Borrell.

După Ucraina, cine mai este în vizorul Moscovei? „Moldova”, a răspuns direct șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, joia trecută, intervievat de televiziunea de stat Rossia 24. Și Lavrov l-a vizat pe președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, „care dorește mai ales să adere la NATO, are cetățenie română, este gata să-și unească țara cu România și, în general, este gata pentru aproape orice”.

Aceste comentarii au fost descrise drept „îngrijorătoare” de premierul moldovean Natalia Gavriliță. Ea și-a reprezentat țara marți la Bruxelles, cu ocazia unui „consiliu de asociere” UE-Moldova cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell. A fost prima întâlnire cu acest format de când țării i s-a acordat statutul de candidat oficial la aderarea la UE de către summitul UE din iunie trecut.

Declarațiile ministrului rus de Externe „nu țin cont de suveranitatea și independența Moldovei, care trebuie să poată decide singură, ca orice altă țară”, a denunțat Natalia Gavriliță. „Cetăţenii Moldovei, prin votul lor, au decis direcţia ţării noastre: au ales traiectoria europeană. Astfel de declarații încalcă dreptul internațional și dreptul Moldovei la autodeterminare."

Angajată „în Occident”

Pentru Borrell, verdictul este definitiv: „Este jalnic. Domnul Lavrov a fost un diplomat respectat în trecut, dar acum nu spune nimic foarte grav, se discreditează intelectual. »

Maia Sandu a fost aleasă în 2020 împotriva prorusului Igor Dodon. Întoarsă istoric spre Moscova, țara este acum dedicată „vestului”. Dacă rămâne „neutră” constituțional, fără nicio aspirație de a intra în rândurile NATO - spre deosebire de Ucraina și Georgia -, Moldova a participat, pentru prima dată, la o reuniune ministerială a NATO, la sfârșitul lunii noiembrie, la București. NATO i-a promis sprijin „personalizat”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră