Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a menționat în timpul unui interviu televizat o posibilă intervenție în Moldova, scrie Huffington Post.
Se va extinde războiul rusesc din Ucraina în țările vecine? În cadrul unui interviu televizat, al cărui extras a fost publicat de presa Nexta joi, 2 februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a semănat îndoieli evocând cazul Moldovei.
În acest interviu, Sergueï Lavrov se confruntă cu un jurnalist care îl întreabă: „Este un proiect [războiul din Ucraina] care are loc cu succes. Obiectivele au fost îndeplinite. Ce țară din jurul Rusiei ar putea urma aceeași cale? Kârgâzstan? Kazahstan?"
#Lavrov hinted that #Moldova could become the next victim of #Russian aggression. pic.twitter.com/8s099Z3KvG
— NEXTA (@nexta_tv) February 2, 2023
„Moldova este luata în considerare”, răspunde fără ezitare șeful diplomației ruse. „În primul rând, pentru că au pus un președinte în fruntea țării folosind metode care sunt departe de a fi democratice. O președintă care dorește în mod special să intre în NATO, are cetățenie română, este pregătită să-și unească țara cu România și, în general, care este pregătită pentru aproape orice."
Maia Sandu, a fost aleasă președinte în 2020 împotriva lui Igor Dodon, cu o politică pro-rusă notorie. Ea și-a exprimat ambițiile europene și a indicat că va vota „da” unui eventual referendum privind unirea României și Republicii Moldova.
Moldova sub presiunea Rusiei de luni de zile
Pe Twitter, purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Daniel Vodă, a răspuns: „Respingem declarațiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov cu privire la Moldova exprimate recent în cadrul unui interviu televizat. Este clar că fac parte din deja binecunoscuta retorică amenințătoare a diplomației ruse."
We reject the statements with regard to #Moldova of the Russian FM Sergey Lavrov recently voiced during a TV interview.
— Daniel Vodă ???????? (@Daniel_Voda) February 2, 2023
It is clear that they are part of the already well-known threatening rhetoric of Russian diplomacy. pic.twitter.com/IXt0jbz2HF
Moldova, o țară cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori s-a temut de contagierea conflictului din Ucraina pe teritoriul său. Mulți ucraineni au trecut prin Moldova încercând să fugă, iar mii au rămas acolo.
Dacă armata rusă nu a atacat (încă) această țară, Chișinăul rămâne sub presiune, după cum a explicat ministrul local de interne pentru ziarul de duminică pe 30 ianuarie.
„Moscova ne amenință cu folosirea întregii game de arme de care dispune: șantaj energetic, destabilizare politică prin organizarea și finanțarea mișcărilor sociale, atacuri cibernetice împotriva ministerelor și instituțiilor noastre, amenințări imaginare cu bombă împotriva spitalelor sau aeroporturilor, propagandă neîncetată (...)”, spune Ana Rovenco. Aceste temeri cu siguranță nu vor fi potolite de ultima ieșire a lui Serghei Lavrov.