Uniunea Europeană a aprobat vineri seara un al zecelea pachet de sancțiuni care vizează lovirea economiei Rusiei a anunțat președinția suedeză a Consiliului UE pe contul său de Twitter, scrie Euronews.
Uniunea Europeană a convenit vineri să aplice o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la invazia Ucrainei, o decizie greu adoptată care aproape a ratat termenul auto-impus de 24 februarie, care trebuia să coincidă cu aniversarea de un an a războiului.
Sancțiunile interzic exporturi în UE în valoare de cel puțin 11 miliarde de euro, pun pe lista neagră propagandiștii și, pentru prima dată, vizează direct Gărzile Revoluționare iraniene pentru ajutorul militar ascuns acordat Kremlinului.
Însă acordul final al ambasadorilor a durat mai mult decât se aștepta, deoarece negocierile au mers până la capăt în urma încercărilor nereușite de adoptare miercuri și joi.
Aprobarea sancțiunilor necesită acordul unanim al tuturor celor 27 de state membre.
Diplomații care au vorbit sub condiția păstrării anonimatului au descris o serie de subiecte controversate care au împiedicat discuțiile, inclusiv o solicitare a Ungariei de a elimina mai multe nume ruși de pe lista neagră a UE, un nou impuls polono-lituanian de a sancționa sectorul nuclear al Rusiei și o propunere nepopulară a Comisiei Europene de a amenda guvernele UE care nu raportează cu privire la locația activelor înghețate de către Banca Centrală Rusă.
UE a importat 625 de milioane de euro de cauciuc sintetic rusesc anul trecut – în scădere față de 655 de milioane de euro în 2021, potrivit cifrelor furnizate de Eurostat.
Polonia, ea însăși un exportator de cauciuc sintetic, a susținut că cota scutită din cadrul interdicției propuse este mult prea generoasă pentru Rusia și nu reflectă tendințele pieței, în timp ce Germania și Italia și-au exprimat rezerve cu privire la impactul economic al măsurii.
"Credem că pentru anumite produse petrochimice, perioadele de tranziție propuse sunt prea lungi, iar cota propusă este mult prea mare. Mai ales când există înlocuitori pe piața UE", a declarat ambasadorul polonez Andrzej Sadoś reporterilor în urma discuțiilor de joi.
„Impunerea de sancțiuni care să nu afecteze bugetul Rusiei este inutilă”.
Impasul a fost depașit vineri seara târziu, după întâlniri bilaterale prelungite care au deschis calea către un compromis privind interzicerea cauciucului între Polonia și cele mai reticente țări.
Polonia și-a asigurat angajamentele de a stabili un „mecanism special” pentru diversificarea furnizorilor de cauciuc sintetic și pentru a pune bazele sancțiunilor UE asupra sectorului nuclear al Rusiei, a declarat un diplomat.
În timpul negocierilor, ambasadorii au decis, de asemenea, să mențină două entități rusești pe lista neagră, în ciuda avertismentelor din partea serviciului juridic al Consiliului UE, care și-a exprimat anterior îngrijorări cu privire la dovezile insuficiente pentru a susține includerea lor și perspectiva unui proces, a spus un alt diplomat.
Un purtător de cuvânt al Consiliului UE a refuzat să comenteze identitatea celor două entități rusești.
În plus, ambasadorii au ajuns la un acord politic privind importul de diamante rusești, un subiect sensibil pentru Belgia, dar problema va fi abordată în continuare în coordonare cu partenerii G7.
Grupul a anunțat, de asemenea, înființarea unui mecanism de coordonare a aplicării legii pentru a reprima eludarea sancțiunilor și „a refuza Rusiei beneficiile economiilor G7”.
Ce este în noile sancțiuni?
Cel mai recent pachet de sancțiuni UE – al 10-lea din februarie 2022 – introduce o interdicție a exportului de bunuri industriale în valoare de 11 miliarde EUR, cum ar fi piese de schimb pentru camioane, motoare cu reacție, antene și macarale, pe care UE consideră că Moscova se va strădui să le înlocuiască cu furnizori occidentali.
Sunt impuse noi restricții pentru zeci de așa-numite bunuri cu dublă utilizare, care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și în scopuri militare, cum ar fi circuite electronice, materiale cu pământuri rare și camere termice.
Comisia Europeană estimează că, de-a lungul celor zece runde de sancțiuni, blocul a interzis exporturile tuturor produselor tehnologice găsite pe câmpul de luptă.
Lista neagră este acum extinsă cu mai multe nume de propagandiști ruși, reprezentanți politici și comandanți ai armatei, precum și persoane despre care se crede că sunt responsabile pentru răpirea și deportarea copiilor ucraineni.
Dar o propunere de sancționare a membrilor familiei oligarhilor ruși aflați pe lista neagră nu a fost aprobată din cauza rezistenței maghiare, a spus un diplomat.
Pentru prima dată, UE își extinde sancțiunile împotriva Rusiei pentru a viza șapte entități legate de Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran (IRGC), puternica forță paramilitară care lucrează în strânsă colaborare cu liderul suprem Ali Khamenei.
Blocul consideră că IRGC furnizează Moscovei muniție letală, în special cu așa-numitele „drone kamikaze”, care se autodistrug odată ce își ating ținta, provocând daune mai mari.
Deși Teheranul neagă orice implicare în invazie, mai multe rapoarte au confirmat utilizarea dronelor fabricate iranian, precum Shahed-131 și Shahed-136, în distrugerea infrastructurii esențiale a Ucrainei.
În condițiile în care Kremlinul nu dă semne de retragere, UE și G7 au devenit din ce în ce mai preocupate de posibilul sprijin pe care alte țări l-ar putea oferi Rusiei ca un colac de salvare pentru a amortiza impactul sancțiunilor și pentru a menține mașina de război în funcțiune.
SUA au avertizat că China ia în considerare furnizarea de arme și muniție Moscovei, o mișcare despre care Bruxelles spune că ar fi o „linie roșie” în relațiile sale cu Beijingul.
Oficialii chinezi au negat afirmațiile și au acuzat Washingtonul că a răspândit minciuni, dar avertismentele au intensificat totuși tensiunile geopolitice legate de războiul din Ucraina.
La începutul acestei săptămâni, o întâlnire față în față dintre Vladimir Putin și Wang Li, cel mai înalt diplomat al Chinei, a oferit noi semne ale importanței pe care Beijingul o acordă relațiilor sale cu Moscova.
It’s one year since Russia’s brutal and illegal invasion of Ukraine.
— Swedish Presidency of the Council of the EU (@sweden2023eu) February 24, 2023
Today, the EU approved the 10th package of Russian sanctions.
The package includes e.g.:
- Tighter export restrictions regarding dual-use and technology
(1/3)