UE ameninţă Twitter cu „sancţiuni” după suspendarea conturilor unor jurnalişti: "Avem o problemă cu Twitter"

17 Dec 2022
UE ameninţă Twitter cu „sancţiuni” după suspendarea conturilor unor jurnalişti: "Avem o problemă cu Twitter"

Mai multe personalități ale guvernului german și francez, precum și Națiunile Unite au denunțat, vineri, un atac la adresa libertății presei. „Elon Musk ar trebui să fie conștient de acest lucru. Există linii roșii”, a avertizat Comisia Europeană, scrie Le Monde.

În fața a ceea ce pare a fi cenzură, Uniunea Europeană amenință că va trece la ofensivă împotriva Twitter. În timp ce câțiva de jurnalişti americani au fost suspendaţi din reţeaua de socializare joi, 15 decembrie mai multe voci europene au condamnat ferm această decizie şi au ameninţat compania cu „sancţiuni” vineri, 16 decembrie.

„Veștile despre suspendarea arbitrară a jurnaliștilor de pe Twitter sunt îngrijorătoare”, a scris pe Twitter vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Vera Jourova. Ea reamintește că legea serviciilor digitale, care ar trebui să se aplice marilor companii de tehnologie vara viitoare, „cere respectul pentru libertatea presei și drepturile fundamentale” , înainte de a avertiza Twitter  :

„Elon Musk ar trebui să fie conștient de acest lucru. Sunt linii roșii. Și sancțiuni, în curând."

Condamnarea deciziei lui Musk a venit mai întâi din Germania. Ministerul german de Externe și-a exprimat astfel îngrijorarea vineri dimineață în urma acestei decizii a șefului platformei de a suspenda conturile jurnaliștilor care l-au criticat. „Libertatea presei nu trebuie activată și dezactivată în mod convenabil”, a scris Cancelaria pe contul său de Twitter, deasupra unei capturi de ecran a conturilor suspendate „Din acest motiv, avem o problemă cu Twitter”, adaugă ea.

Purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului german, Wolfgang Büchner, a postat pe Twitter „o remarcă personală” , spunând că „suspendarea arbitrară a conturilor jurnaliştilor de pe Twitter este inacceptabilă”. „Dacă această dezvoltare va continua, voi părăsi această platformă”, a scris el, precizând că avea un cont pe rețeaua de socializare Mastodon și amintind că așa va fi și pentru guvernul său.

În Franța, ministrul delegat pentru Industrie, Roland Lescure, a anunțat la sfârșitul dimineții că suspendă „toată activitatea [lui] pe Twitter până la noi ordine” . Ministrul pentru tranziția digitală, Jean-Noël Barrot, s-a declarat, de asemenea, „afectat de deriva în care Elon Musk precipită Twitter”, adăugând că „libertatea presei este chiar la baza democrației. A ataca pe unul înseamnă a-l ataca pe celălalt."

Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, a denunțat ferm suspendările. „Vocile din mass-media nu ar trebui reduse la tăcere pe o platformă care se pretinde a fi un spațiu de libertate (…) Decizia creează un precedent periculos într-un moment în care jurnaliştii de pretutindeni se confruntă cu cenzură, ameninţări fizice şi chiar mai rău”, a criticat el.

La rândul său, Reporterii Fără Frontiere a cerut să fie restabilite conturile jurnaliştilor în cauză, considerând că „arbitrariul marilor platforme” reprezintă un „pericol major pentru democraţie” şi cerând „reluarea controlului asupra acestora înainte de a fi prea târziu” .

CNN amenință că își „reevaluează” relația cu Twitter

Printre cei care au fost suspendaţi din reţeaua de socializare se află jurnalişti de la CNN (Donie O'Sullivan), The New York Times (Ryan Mac), The Washington Post (Drew Harwell) și jurnalişti independenţi. Unii au postat pe Twitter despre decizia Twitter de miercuri de a suspenda contul care a raportat automat cursele cu avionul privat ale lui Elon Musk .

Elon Musk, sursa a numeroase controverse și răsturnări editoriale de când a cumpărat rețeaua de socializare în octombrie, a dat câteva indicații cu privire la decizia sa într-un val de tweet-uri postate peste noapte de joi până vineri: „Să mă critici toată ziua este total acceptabil, dar să publici locația mea în timp real și să-mi pui familia în pericol nu este. Înainte de a adăuga: Aceleași reguli se aplică „jurnaliştilor” ca şi tuturor celorlalţi."

„Suspendarea impulsivă și nejustificată a unui număr de reporteri precum cea a [jurnalistului] CNN Donie O'Sullivan este îngrijorătoare, dar nu surprinzătoare”, a reacționat postul american de știri CNN într-un comunicat de presă. „Instabilitatea și volatilitatea în creștere ale Twitter reprezintă o preocupare deosebită pentru oricine folosește platforma. Am cerut lui Twitter o explicație și ne vom reevalua relația pe baza acestui răspuns”, a adăugat CNN.

„Sperăm că conturile tuturor acestor jurnalişti vor fi restaurate şi că Twitter va oferi o explicaţie satisfăcătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al New York Times, Charlie Stadtlander.

Alte stiri din Externe

Ultima oră