UE mai adaugă 2 miliarde la Fondul pentru Pace destinat ajutorului militar pentru Ucraina

12 Dec 2022
UE mai adaugă 2 miliarde la Fondul pentru Pace destinat ajutorului militar pentru Ucraina

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să suplimenteze Facilitatea europeană pentru pace (EPF) cu 2 miliarde de euro, „fondul fiind folosit pentru finanțarea asistenței militare pentru Ucraina, a anunțat luni pe Twitter șeful diplomației europene Josep Borrell, precizând că a fost un  „acord politic”  al miniștrilor de externe ai UE reuniți la Bruxelles, scrie Le Monde.

„Acordul va fi oficializat la începutul anului 2023”  cu o modificare a deciziei privind Facilitatea și oferă „posibilitatea unei noi creșteri, ulterior” , a explicat el. Astfel, „creșterea totală a plafonului financiar global al FEP până în 2027 ar putea ajunge la 5,5 miliarde de euro” , a subliniat el. Și să :

Decizia de astăzi ne va asigura că avem fondurile necesare pentru a continua să oferim sprijin militar concret forțelor armate ale partenerilor noștri. insistă el

Descris de Josep Borrell drept un fond constituit de state membre în afara bugetului comun al UE și completat cu contribuțiile acestora, Facilitatea europeană pentru pace a fost dotată cu 5,7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 pentru a finanța acțiuni operaționale care intră sub incidența politicii externe și de securitate comune (PESC).

A fost folosit la scurt timp după invazia rusă a Ucrainei pentru a finanța livrările de arme către Kiev. Aproximativ 3,1 miliarde de euro au fost deja plătiți pentru rambursarea statelor membre pentru armamentul și muniția luate din stocurile lor și furnizate forțelor armate ucrainene. Facilitatea a fost folosită și pentru programe de pregătire militară în Mozambic, Georgia, Moldova, Mali, Somalia, Niger, Bosnia și Herțegovina, Liban și Mauritania.

Cu toate acestea, „decizia de a adăuga 2 miliarde nu va face posibilă finanțarea de noi livrări de arme cu Facilitatea pentru Pace, ci rambursarea statelor UE pentru armele pe care le-au livrat deja”, a adăugat el.

Livrările bilaterale (ajutor militar acordat de state din bugetele lor naționale), sprijinul militar din partea statelor membre UE către Ucraina se ridică la aproape 9 miliarde de euro, a adăugat Borrell.

Alte stiri din Externe

Ultima oră