UE a comandat 665.000 de doze de vaccin "pre-pandemie" împotriva gripei aviare si a rezervat 40 de milioane de doze suplimentare

21 Iun 2024
UE a comandat 665.000 de doze de vaccin "pre-pandemie"  împotriva gripei aviare si a rezervat 40 de milioane de doze suplimentare

Virusul H5N1 continuă să se răspândească în fermele americane de vite. Autoritățile europene au comandat sute de mii de doze de vaccin pre-pandemic, scrie Le Point

În ultimele săptămâni, în Statele Unite s-au acumulat semne îngrijorătoare cu privire la capacitatea virusului gripei aviare de a câștiga tot mai mult teren în rândul bovinelor dar și la oameni. Ca răspuns, Autoritatea UE de Pregătire în Situații de Urgență (Hera) – născută ca răspuns la pandemia de Covid-19 – a încheiat un contract pentru achiziționarea a 665.000 de doze de vaccin împotriva gripei aviare pre-pandemie de la compania britanică Seqirus, în numele a cincisprezece state UE.

Persoanele care lucrează în contact cu animalele de risc vor fi primele afectate de aceste vaccinări. Dar a fost negociată și o opțiune de 40 de milioane de doze suplimentare pentru extinderea campaniei de vaccinare dacă este necesar. 

De ce este îngrijorător profilul acestui virus aviar?

„Amenințarea gripei aviare este veche. Virusul H5N1 a fost observat pentru prima dată în 1997, în timpul unei epidemii din Hong Kong, provocând moartea a șase persoane. A reapărut la sfârșitul anului 2003 , provocând mai întâi epizootii – boli care afectează doar speciile animale – la păsările de curte în mai multe țări asiatice, urmate de primele cazuri umane”, amintește Daniel Floret, fost vicepreședinte al Comisiei Tehnice de vaccinare la autoritatea sanitara din Franta.

Dar tulpinile în cauză au rămas întotdeauna foarte specifice păsărilor, cu un risc scăzut de contaminare față de alte specii, animale sau umane. „Ceea ce s-a schimbat în ultimii trei-patru ani este apariția unei noi filiații, numită 2.3.4.4b și chiar mai recent, apariția virusurilor din grupul genetic B3.13 din această filiație. El este cel care circulă în Statele Unite”, notează Bruno Lina, virolog la Spitalul Universitar Lyon, șeful centrului național de referință pentru virusurile respiratorii și membru al Comitetului de monitorizare și anticipare a riscurilor pentru sănătate (Covars).

Riscul de pandemie, fără a fi major, a devenit real în Europa

Totuși, acest lucru arată două caracteristici îngrijorătoare: difuzie extremă, printre păsările sălbatice și domestice și abilități fără precedent de a traversa barierele speciilor, infectând numeroase mamifere, inclusiv bovine și capre.

„Inițial, a existat un singur episod de transmitere a virusului de la o pasăre la o vacă de lapte într-o singură fermă. Acest lucru trebuie să se fi întâmplat între sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024 conform studiului evoluției genetice a virusului. Acest virus s-a dovedit rapid capabil să se adapteze la bovine, în special pentru că este prezent în laptele acestora și se înmulțește la picioarele vacilor unde celulele poartă receptori apropiați de cei în care virusul este fixat la păsări”, explică virologul.

Când nici măcar nu este încă afectată de virus, Europa chiar trebuie să comande vaccinuri?

Trebuie să recunoaștem că oamenii de știință sunt moderat îngrijorați. „Dar riscul de pandemie, fără a fi major, a devenit real în Europa”, insistă Bruno Lina. Vacile nu zboară, dar păsările zboară. Totul se va desfășura așadar în următoarele luni, în ritmul migrațiilor de rațe, gâște și alte păsări. În Statele Unite, odată cu venirea vremii bune, primele păsări sălbatice potențial purtătoare de acest virus H5N1 au început deja să călătorească spre nord. Aproape în același timp, pe continentul nostru, a început aceeași mișcare spre Arctica.

Prin urmare, toate aceste păsări din America și Europa sunt probabil să se regăsească în curând în aceeași zonă geografică. Chiar dacă nu este sigur, cele două coridoare de migrație pot traversa și permite transmiterea virusului care este răspândit în fermele americane de vaci de lapte la păsările venite din Europa. Când frigul va reveni în această iarnă, ei se vor întoarce la latitudinile noastre, potențial aducându-ne acest virus capabil să infecteze vacile și oamenii.

„Deci nu ar fi fost rezonabil să așteptăm fără să facem nimic sub pretextul că, pentru moment, nu se întâmplă nimic cu noi”, insistă Bruno Lina. Cu cât răspundem mai repede la risc, cu atât acest răspuns va fi mai eficient și ar putea contribui la controlul răspândirii virusului."

Virusul gripei aviare H5N1 poate infecta oamenii penetrând doar două tipuri de celule: cele ale conjunctivei, care acoperă ochiul, de unde infecțiile ușoare dezvoltate de trei americani, și cele situate adânc în alveolele pulmonare, mai greu de atins dar care, odată afectate, provoacă pneumonie severă sau fatală jumătate din timp. „Ceea ce virusul încă nu poate infecta sunt celulele din nas sau din căile respiratorii superioare. Acesta este motivul pentru care nu se poate transmite de la un om la altul”, liniștește Bruno Lina.

Riscul este de a vedea acest virus persistând la bovine, care ar putea servi drept „loc” de adaptare pentru virusurile aviare și să le permită să le transforme în viruși umani. Într-adevăr, anumite celule de vacă au receptori pe suprafața lor comparabili cu cei ai celulelor umane. Stabilirea prelungită a H5N1 la animale ar putea duce la apariția unei filiații care combină gene pentru înmulțirea eficientă la bovine și oameni cu segmente ale proteinelor H5 și N1, specifice virusului aviar.

Ne-am confrunta atunci cu un virus cu o dublă capacitate formidabilă: să ne transmitem cu ușurință de la om la om ca gripa sezonieră „clasică”, scăpând în același timp de apărarea noastră imunitară, niciodată confruntată masiv cu virușii aviari.

Ce conțin vaccinurile umane prepandemice comandate de Europa?

„Nu este un produs necunoscut”, explică Daniel Floret. Acesta este un vaccin conceput în 2017 în timpul ultimei sperieturi de gripă aviară. Hera a cerut producătorului ca dozele să conțină virusul gripei aviare care circulă în prezent în fermele din Statele Unite. Va exista și un adjuvant clasic, precum cel folosit în vaccinul antigripal sezonier pentru vârstnici pentru o lungă perioadă de timp."

Finlanda se pregătește deja să ofere vaccinul crescătorilor de bovine, medicilor veterinari și lucrătorilor din fermă. Finlanda se pregătește deja să ofere vaccinul crescătorilor de bovine, medicilor veterinari și lucrătorilor din fermă.

Pentru cei care se întreabă de ce Europa a ales să plaseze toate comenzile la laboratorul australo-britanic, Seqirus, ale cărui fabrici sunt situate în Amsterdam și Liverpool, răspunsul este simplu, după cum explică Daniel Floret: „Este singurul care are autorizație de introducere pe piață. în Europa pentru un vaccin pre-pandemic împotriva H5N1. Ceilalți nu au produse deja pregătite pentru a fi comercializate."

Alte stiri din Externe

Ultima oră