UE a adoptat scutirea parțială în anul 2024 de la obligațiile fermierilor de a lăsa teren pârloagă

13 Feb 2024
UE a adoptat scutirea parțială în anul 2024 de la obligațiile fermierilor de a lăsa teren pârloagă

Această măsură a fost cerută de unii fermieri în cadrul marilor demonstrații care au izbucnit în mai multe țări europene în ianuarie, scrie Le Figaro

Bruxelles-ul a adoptat marți o scutire parțială pentru 2024 de obligațiile de a lasa teren pârloagă, o cerere cheie a recentelor proteste agricole, deoarece organizațiile sectoriale mențin presiunea asupra guvernelor din întreaga UE. Aceasta a fost o nouă trăsătură a noii Politici Agricole Comune (PAC): pentru a primi ajutor, fermierii trebuie să respecte criteriile de mediu, în special să lase cel puțin 4% din terenurile arabile în pârloagă sau zone neproductive (garduri vii, crânguri, iazuri).… ).

Comisia Europeană suspendase complet această condiție în 2023 pentru a produce mai mult și a compensa întreruperile aprovizionării cu cereale ucrainene și rusești ca urmare a invaziei Ucrainei. Și majoritatea statelor membre au pledat energic să reînnoiască această scutire. Sub presiune după săptămâni de puternice demonstrații agricole, în care problema terenurilor nedorite a fost o sperietoare, Bruxelles-ul a propus în cele din urmă o „scutire parțială” la sfârșitul lunii ianuarie .

Costul îngrășămintelor și energiei, impactul importurilor ucrainene, „episoade climatice extreme” ... „Fermierii întâmpină dificultăți în a respecta” obligația de pârloagă, altfel riscând un „impact semnificativ asupra veniturilor lor” și „a pune în pericol viabilitatea” , recunoaște Comisia. Potrivit deciziei publicate marți, fermierii vor putea primi ajutoare dacă vor ajunge la cel puțin 4% prin adăugarea nu doar de pârloagă și suprafețe neproductive, ci și de culturi intermediare sau fixatoare de azot (linte, mazăre etc.) fără utilizarea produselor fitosanitare.

O scutire valabilă doar anul acesta, precizează regulamentul publicat în Jurnalul Oficial al UE. Fermierii vor fi „supuși la mai puține restricții în ceea ce privește modul în care folosesc terenurile arabile, acest lucru va limita pierderile de venituri, garantând în același timp anumite beneficii de mediu", deoarece practicile enumerate susțin „sănătatea solului și biodiversitatea” , în timp ce fixează azotul și carbonul, consideră Bruxelles.

„Flexibilitate”

O decizie adoptată în ciuda reticenței unei părți a celor Douăzeci și șapte, incapabile să obțină o majoritate calificată pentru aprobarea textului în timpul votului de vineri. În litigiu: Bruxelles-ul propusese inițial un prag de 7% la sfârșitul lunii ianuarie, în locul celor 4% adoptate în final. „Această modificare vine în urma negocierilor cu statele, logica fiind să ofere mai multe flexibilități ”, a recunoscut un purtător de cuvânt al Comisiei.

Dar această reducere a iritat Germania, care a denunţat dezechilibrul în detrimentul protecţiei biodiversităţii şi s-a abţinut. Italia a votat împotrivă, împreună cu alte trei țări. În absența aprobării statelor membre, Comisia și-a păstrat posibilitatea de a decide singură. Cu toate acestea, dacă această scutire a fost cerută cu voce tare de lumea agricolă, multe dintre celelalte cereri ale acestora rămân nerezolvate.

„Povara administrativă”

FNSEA, principalul sindicat agricol francez, a avertizat marți că fermierii sunt gata să-și relanseze mobilizarea vastă dacă măsurile concrete așteptate de la guvern nu ar exista „în decurs de zece zile” . Aceeași presiune în Grecia, unde premierul s-a întâlnit dimineața cu fermieri furioși, și în Belgia, unde sute de tractoare au ajuns marți dimineață spre portul Anvers în vederea organizării de baraje filtrante, potrivit presei locale.

În Italia, sute de tractoare s-au adunat săptămâna trecută la periferia Romei, împingându-l pe premierul italian Giorgia Meloni să restabilească scutiri de taxe pentru fermierii cu venituri mici, în încercarea de a calma furia. Comisia încearcă să ofere garanții suplimentare: la sfârșitul lunii ianuarie, a asigurat că „nu au fost îndeplinite condițiile” pentru a încheia acordul comercial criticat cu țările din America de Sud Mercosur și a propus măsuri de limitare a importurilor ucrainene.

Un subiect sensibil: aruncarea cerealelor ucrainene pe drum de către fermierii polonezi la graniță a provocat duminică o nouă criză între Varșovia și Kiev. Mai presus de toate, Bruxelles-ul a promis o propunere rapidă de „reducere a sarcinii administrative” care apasă fermele, înainte de alte măsuri în urma unui „dialog strategic” inițiat cu sectorul. Executivul european este așteptat cu nerăbdare: președintele francez Emmanuel Macron a cerut la începutul lunii februarie simplificări „tangibile” ale PAC și o forță specială a sănătății pentru a „evita” „ concurența neloială” în cadrul UE, rezultată din aplicarea unor reguli disparate de către statele membre. .

Alte stiri din Externe

Ultima oră