Ucraina va primi tancul „Frankenstein” de fabricație germană

18 Iun 2024
Ucraina va primi tancul „Frankenstein” de fabricație germană

Compania germană de apărare Rheinmetall va furniza un nou model de tanc de apărare anti-aeriană, capabil să doboare rachete și drone, a informat presa britanică The Telegraph.

Potrivit Rheinmetall, la baza acestui nou tanc Frankenstein va fi Leopard1, iar pe șasiu va fi instalat sistemul antiaerian Skyranger, printre cele mai avansate, pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei.

Sistemul Skyranger poate contracara amenințările cu rază scurtă de acțiune, inclusiv roiurile de drone și focurile de artilerie, care sunt din ce în ce mai considerate ca fiind decisive pe linia frontului Ucrainei.

„Există încă multe tancuri de luptă principale Leopard 1 pe al căror șasiu am putea monta turela Skyranger cu tunul automat de calibrul 35 mm”, a declarat Bjorn Bernhard, șeful sistemelor terestre la Rheinmetall, pentru Bild.

Armata Ucrainei a primit deja aproape o sută de tancuri Leopard 1 configurate convențional.

Însă liderii ucraineni au cerut în repetate rânduri mai mult sprijin sub formă de apărare antiaeriană, în fața atacurilor continue cu drone rusești care au devastat sectorul energetic al țării.

Rheinmetall a dezvoltat abia recent sistemul Skyranger, care dispune de senzori sofisticați cu vedere la 360 de grade asupra câmpului de luptă, capabili să facă față roiurilor de drone.

Dl Bernhard și-a făcut comentariile la un atelier secret deschis recent de Rheinmetall în vestul Ucrainei, unde compania repară tancuri de fabricație germană care au fost avariate pe front.

Prin repararea vehiculelor din Ucraina, compania speră să reducă timpul necesar pentru a pune tancurile din nou în funcțiune.

La început, doar vehiculele blindate Marder și versiunea mai veche a tancului Leopard vor fi reparate în fabrică. Dar compania a spus că dorește să repare mai multe tancuri moderne Leopard 2 și în interiorul Ucrainei.

„Plănuim pe termen lung în Ucraina”, a spus dl Bernhard. „Nu doar furnizăm echipamente și apoi ne retragem – arătăm că vom fi acolo permanent și vom sprijini Ucraina.”

Afacerea producătorului de arme este în plină expansiune de la începutul războiului din Ucraina.

Săptămâna trecută a anunțat că angajează personal de la producătorul de piese auto Continental, care a redus cu 7.000 de locuri de muncă în întreaga lume.

Alte stiri din Externe

Ultima oră