Ucraina respinge acuzațiile Moscovei ca ar fi „executat prizonieri ruși

21 Noi 2022
Ucraina respinge acuzațiile Moscovei ca ar fi „executat prizonieri ruși

Dmytro Lubinets, ofițerul pentru drepturile omului în parlamentul ucrainean, a respins acuzațiile Moscovei cu privire la un caz de „execuție” a prizonierilor de război ruși, argumentând că soldații ucraineni s-au apărat împotriva rușilor care se prefăceau că se predau, scrie Le Monde

Potrivit lui Lubinets, „clipurile video” prezentate de Moscova ca dovadă că Kievul a executat prizonieri de război ruși au arătat de fapt că soldații ruși, „prefacâdu-se că se predau” , „au comis o crimă de război deschizând focul asupra forțelor armate ucrainene”.

Soldații ruși uciși atunci „nu pot fi, prin urmare, considerați prizonieri de război” , a adăugat el pe Telegram . „Cei care doresc să folosească protecția dreptului internațional pentru a ucide trebuie să fie pedepsiți ”, a spus el.

Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat peste zece dintre soldații săi care au depus armele, denunțând o „crimă de război” , pe baza videoclipurilor postate pe rețelele de socializare.

În primul videoclip, care pare să fi fost filmat de un soldat ucrainean într-o zonă de luptă, o duzină de presupuși soldați ruși ies dintr-un adăpost, cu mâinile în aer, și se întind cu fața în jos sub ordinul ucrainenilor care țin ei sub amenințarea armei. Videoclipul se termină brusc când o ultimă siluetă întunecată iese din adăpost și când răsună împușcături.

Un alt videoclip filmat de o dronă arată o duzină de cadavre zacând în bălți de sânge, vicimele părând să fi împușcate în cap.

Alte stiri din Externe

Ultima oră