Ucraina: „îndemnăm cetățenii din străinătate să se înroleze dar nu îi vom forța”

22 Dec 2023
Ucraina: „îndemnăm cetățenii din străinătate să se înroleze dar nu îi vom forța”

Ministerul ucrainean al Apărării continuă să-i îndemne pe ucrainenii din străinătate să se întoarcă în patria lor pentru a se alătura războiului împotriva invaziei ruse, dar asigură că nu există planuri de a-i forța să facă acest lucru, scrie Kiev Independent

Ucraina dorește să recruteze bărbați ucraineni care trăiesc în străinătate pentru serviciul militara declarat ministrul Apărării Rustem Umerov într-un interviu acordat publicației germane Die Welt pe 21 decembrie.

Interviul l-a citat pe Umerov spunând că ar putea exista sancțiuni pentru cei care nu se vor întoarce în Ucraina pentru a servi în armată.

„Discutăm în continuare ce se va întâmpla dacă nu vin voluntar”, a spus Umerov, potrivit Die Welt.

Cu toate acestea, după publicarea interviului, ofițerul de presă al Ministerului Apărării Illarion Pavliuk a declarat pentru presa ucraineană Babel că comentariile lui Umerov au fost scoase din context.  

El a spus că ministerul nu intenționează să introducă sancțiuni împotriva bărbaților ucraineni din străinătate care nu se întorc și nu se prezintă la birourile de recrutare.

Conform legii marțiale, bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească Ucraina, cu excepția unor circumstanțe speciale. Cu toate acestea, până la 650.000 de bărbați ucraineni de vârstă militară părăsiseră țara pentru UE de la începutul invaziei pe scară largă.

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat , la o conferință de presă din 19 decembrie, că Statul Major intenționează să mobilizeze 450.000-500.000 de noi soldați.

Alte stiri din Externe

Ultima oră