Ucraina încearcă să-și recupereze refugiații din Germania

21 Ian 2025
Ucraina încearcă să-și recupereze refugiații din Germania

― Ucraina face eforturi pentru ca cetățenii săi care și-au căutat refugiu în Germania să se întoarcă acasă, în vreme ce războiul de la Kiev cu Rusia se apropie de a treia aniversare, scrie Politico

Cu peste un milion de ucraineni care au fugit în Germania de la începutul invaziei lui Vladimir Putin, viceprim-ministrul Oleksiy Cernîșova anunțat planuri de a înființa centre de procesare, inițial la Berlin, dar ulterior extinzându-se în alte locații, pentru a ajuta refugiații să găsească locuri de muncă, locuințe și educație. oportunități – inclusiv înapoi în țara lor de origine.

„Un număr semnificativ de ucraineni se gândesc serios să se întoarcă acasă”, a declarat Cernîșov pentru agenția de presă germană dpa, în urma discuțiilor cu ministrul german de interne Nancy Faeser.

Faeser a spus că centrele, care vor fi cunoscute sub denumirea de „centre de unitate”, îi vor ajuta pe refugiații care doresc să se întoarcă acasă, permițând totodată celor care rămân în Germania să se integreze mai eficient. 

Politicile generoase ale Germaniei privind refugiații – care au oferit un refugiu sigur pentru 1,2 milioane de ucraineni – au atras comentarii mixte la nivel intern.

Liderul opoziției Friedrich Merz, șeful Uniunii Creștin Democrate (CDU) de centru-dreapta și favorit pentru a deveni cancelar după alegerile generale de luna viitoare, a stârnit anterior controverse acuzând refugiații ucraineni de „turism social”. Comentariile sale, care sugerau că refugiații exploatează rețeaua de siguranță socială a Germaniei în timp ce călătoreau dus-întors în Ucraina, au provocat critici ascuțite. Merz și-a cerut scuze mai târziu.

Până la sfârșitul anului 2024, aproximativ 240.000 de refugiați ucraineni dețineau locuri de muncă asigurate social în țara lor de adoptare, în creștere semnificativă față de anul precedent, potrivit datelor Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania. Cu toate acestea, peste 60% dintre refugiații adulți din Ucraina sunt femei, dintre care multe se confruntă cu dificultati în ceea ce privește echilibrarea îngrijirii copiilor și angajării.

Cernîșov a spus că centrele de unitate vor sprijini și refugiații care au decis să rămână în Germania, ajutându-i cu căutarea unui loc de muncă și calificări profesionale. „Nu ar trebui să fie o povară pentru guvernul [german]”, a spus el.

În timp ce Cernîșov a aplaudat eforturile germane de a primi refugiați, el are de fapt un motiv puternic să propună repatrierea: scăderea populației Ucrainei, exacerbată de decenii de emigrare și acum de război, este nesustenabilă. Kievul estimează că între 20 și 25 de milioane de ucraineni trăiesc în străinătate, față de 32 de milioane la granițele țării - o scădere bruscă față de cele 52 de milioane înregistrate pe plan intern în 1991.

„Germania este un partener de încredere”, a spus Cernîșov, lăudând rolul Berlinului în securitate și asistență umanitară. Dar el a subliniat și importanța reconstrucției forței de muncă a Ucrainei: „Repatriații vor fi vitali pentru recuperarea noastră”, a spus el.

Centrele de unitate se pot dovedi a fi un act de echilibru delicat - oferind sprijin celor care rămân, încurajând în același timp repatrierea voluntară. Cernîșov a subliniat nevoia disperată a Ucrainei de muncitori în reconstrucție, energie și apărare. 

Într-un potențial o mișcare cheie pentru a înclina balanța spre casă, refugiații care lucrează în sectoare considerate critice pentru recuperarea Ucrainei vor fi protejați de obligațiile militare cu care mulți, în special bărbații mai tineri, s-ar confrunta la întoarcere. „Dacă lucrezi într-o centrală electrică, nu vei fi recrutat”, a spus Cernîșov. „Ai o garanție.”

Ministerul german de interne nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră