Premierul a demisionat. Ucraina, într-o periculoasă criză politică

10 Apr 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Premierul a demisionat. Ucraina, într-o periculoasă criză politică


Iaţeniuk a făcut acest anunţ cu ocazia unei emisiuni săptămânale la televiziune, dând asigurări că a făcut tot ce era posibil pentru a asigura stabilitatea ţării şi a construi o tranziţie cât de cât liniştită, scrie lexpress.fr.
Acum două luni a scăpat de o moţiune de cenzură în Parlament, în ciuda solicitării din partea preşedintelui Petro Poroşenko ca el să demisioneze.
„Criza politică din Ucraina este alimentată artificial. Dorinţa de a înlocui un om (pe Iaţeniuk –n.r) i-a orbit pe oamenii politici ai ţării şi a paralizat dorinţa de schimbare reală în ţară”, le-a spus el politicienilor ucraineni.
Potrivit lui, demisia va fi validată marţi de către Parlament, iar preşedintele Poroşenko l-a desemnat deja pe preşedintele Parlamentului ucrainean, Volodimir Groisman, pentru a-i urma în post.
Iaţeniuk nu a spus nimic despre ce rol intenţionează să aibă de acum înainte în politica ţării sale, dar s-a pronunţat pentru o nouă legislaţie electorală, reforme constituţionale, o reformă a justiţiei, o coaliţie care să controleze noul Guvern, susţinerea internaţională pentru Ucraina şi integrarea sa în UE şi NATO.
Numit şef al Guvernului în februarie 2014, Iaţeniuk a fost la început preferatul Occidentului, iar când Ucraina s-a confruntat cu o gravă criză economică, politica sa de austeritate i-a permis obţinerea unei perfuzii indispensabile din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Dar steaua sa s-a mai stins în ultimele luni, când acesta a fost criticat puternic pentru insuficienţa reformelor promise şi scandalurile de corupţie care afectează anturajul său.

Alte stiri din Externe

Ultima oră