Ucraina critică procesiunea de Paște a Vaticanului pentru că a echivalat „victima și agresorul”

10 Apr 2023
Ucraina critică procesiunea de Paște a Vaticanului pentru că a echivalat „victima și agresorul”

Procesiunea de Paște a Vaticanului a încercat să „echivaleze victima cu agresorul”, a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei, după ce reprezentanți atât ai Ucrainei, cât și ai Rusiei au fost incluși în aceeași secțiune a evenimentului religios, scrie Newsweek.

O parte simbolică a procesiunii anuale „Calea Crucii” sau „Via Crucis” de Vinerea Mare „deformează realitatea în care Rusia i-a cufundat pe ucraineni”, a scris sâmbătă pe Facebook Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Kievului. În mod obișnuit , șeful Bisericii Catolice, Papa Francisc, prezidează procesiunea, deși pontiful a lipsit de la procesiunea de la Colosseu din acest an, după o spitalizare pentru bronșită .

În timpul procesiunii sfinte, 14 opriri marchează diferite etape ale a ceea ce mulți catolici cred că este călătoria lui Isus către înmormântare după răstignirea sa. A 10-a stație îl reprezintă pe Isus dezbrăcat de haine, deși procesiunea anuală ajustează de obicei textele citite pentru a reflecta actualitatea. Rugăciunile din acest an au fost sub tema „voci ale păcii într-o lume în război”.

În cea de-a 10-a stație, în timpul procesiunii au fost citite ambele texte care povestesc experiențele unui adolescent ucrainean care a fugit din orașul Mariupol, acum controlat de ruși, și a unui băiat rus cu rude care luptă în numele Kremlinului în Ucraina.

Ministerul de Externe al Ucrainei a fost „dezamăgit” de faptul că meditațiile procesiunii „nu au ținut cont de argumentele părții ucrainene despre caracterul ofensiv al unui astfel de gest”, a spus Nikolenko.

„Participarea comună a unui ucrainean și a unui rus denaturează realitatea în care Rusia i-a cufundat pe ucraineni”, a adăugat el în postare. Ambasadorul Ucrainei la Sfântul Scaun, Andrii Yurash, a condamnat, de asemenea, mărturiile din a 10-a stație din acest an înainte de începerea procesiunii.

Probleme similare au apărut în jurul procesiunii de Paște de anul trecut, care a prezentat din nou o mărturie atât ucraineană, cât și rusă. Înaintea procesiunii „Via Crucis” din 2022, liderii religioși ucraineni au cerut Vaticanului să regândească evenimentul.

„Consider o astfel de idee inoportună, ambiguă și astfel încât să nu țină cont de contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat anul trecut șeful Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, arhiepiscopul maior Sviatoslav Shevchuk.

După protestele de la Kiev, textele care urmau să fie citite în timpul procesiunii au fost eliminate, deși reprezentanții ucraineni și ruși au luat parte la „Via Crucis”.

La sfârșitul lunii august 2022, Vaticanul a spus într-o declarație că comentariile Papei Francisc cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia ar trebui „să fie interpretate ca o voce ridicată în apărarea vieții umane și a valorilor asociate acesteia, și nu ca o poziție politică”.

Dar „intervențiile pontifului sunt clare și fără echivoc” în condamnarea invaziei Moscovei ca fiind „nedreaptă din punct de vedere moral, inacceptabilă, barbară, lipsită de sens, respingătoare și sacrilegă”, a adăugat Vaticanul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră