Ucraina a lansat contraofensiva împotriva Rusiei

08 Iun 2023
Ucraina a lansat contraofensiva împotriva Rusiei

Această nouă fază a războiului, pe care mulți o consideră crucială pentru a-i convinge pe aliații occidentali să-și reînnoiască sprijinul, vine în timp ce Kievul se confruntă cu consecințele distrugerii unui baraj, scrie NBCNews

 Armata ucraineană și-a lansat mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse, au declarat pentru NBC News un ofițer superior și un soldat lângă linia frontului.

După luni de pregătire pentru o campanie care s-ar putea dovedi crucială în încercarea Kievului de a revendica teritoriul ocupat, un val de atacuri de joi s-a concentrat asupra frontului din sud-estul războiului și a părut să reprezinte un nou impuls semnificativ.

Această nouă fază a războiului, pe care mulți o consideră crucială pentru a-i convinge pe aliații occidentali să-și reînnoiască sprijinul, vine în timp ce Ucraina se confruntă cu consecințele distrugerii unui baraj critic din regiune.

Guvernul Ucrainei a spus în mod constant că nu va exista niciun anunț public cu privire la începerea ofensivei. Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre operațiunile militare în curs, în timp ce un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a refuzat să comenteze. 

Oficialii ruși și grupul de  bloggeri militari influenți din țară trag un semnal de alarmă de zile întregi și au raportat joi o intensificare bruscă a atacurilor în regiunea de sud Zaporojie. Moscova a descris pentru prima dată un efort de a pătrunde pe frontul de sud-est al războiului luni, susținând că apărarea sa s-a menținut ferm.

Oficialii ucraineni au negat afirmațiile, acuzând Rusia că a mințit și insistând că ofensiva mult așteptată încă urmează să vină.

Zaporojie – una dintre cele patru regiuni parțial ocupate anexate ilegal de Kremlin – a fost văzută de mult timp ca un punct probabil al unei lovituri principale ucrainene, dar Kievul pare să-și ascundă intențiile lansând mai multe atacuri peste linia frontului vast.

Ministerul britanic al apărării a declarat joi că „luptele grele continuă de-a lungul mai multor sectoare ale frontului”, iar în Zaporojie, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a declarat că „inamicul este activ în defensivă”.

În timp ce evoluțiile de pe câmpul de luptă au fost în centrul atenției de luni de zile, prăbușirea barajului Kakhovka în această săptămână a fost o întorsătură uimitoare care a forțat mii de oameni să evacueze, în timp ce inundațiile măturau zona de război de sud.

Distrugerea ar putea perturba planurile de luptă ale Ucrainei și ar putea provoca pagube de mare anvergură.

Alte stiri din Externe

Ultima oră