Compania Twitter nu a avut prea multe de sărbătorit în ultimu timp, dar o cerere a guvernului SUA de a dezvălui identitatea celor din spatele unui cont pe care sunt criticate politicile anti-imigraţie ale preşedintelui Trump, i-a dat ocazia să-şi asume unul dintre rolurile sale preferate: apărarea libertăţii de exprimare.
Joi, compania de social-media a dat guvernul american în judecată din cauza unei cereri a Customs and Border Patrol (Vămi şi Frontieră) prin care solicita identificarea persoanei sau persoanelor care se ascund în spatele contului @ALT_uscis, despre care se pretinde că ar fi folosit de cel puţin un angajat de la serviciul de Imigrări, relatează Reuters.
Ştirea a adus Twitter un val de laude din partea utilizatorilor săi, oferind un respiro companiei care recent s-a zbătut să-şi extindă publicul, să atragă investitori sau noi surse de venituri.
Parcurgând cele 25 de pagini ale dosarului, avocaţilor Twitter pare să le facă plăcere să se războiască cu administraţia Trump. Spre exemplu, câteva pagini sunt dedicate unor imagini cu tweet-uri de pe conturi guvernamentale "neserioase" care verifică declaraţii făcute de administraţia Trump sau explică ştiinţa din spatele schimbărilor climatice.
Stilul folosit pe astfel de conturi variază foarte mult, se arată în documentele avocaţilor, care explică la un moment dat că "unele conturi par să fie folosite doar să transmită pur şi simplu fapte, ca un mod de dizidenţă"
Începerea mandatului Trump a fost marcată de "o categorie nouă de vorbitori americani care oferă imagini şi comentarii, adesea în opoziţie, rezistente sau alternativă la acţiunile şi politicile oficiale ale noii administraţii".
Administraţia Trump a făcut cererea fără să realizeze cât de zgârcit este Twitter în a furniza date personale despre utilizatorii săi, a declarat Nu Wexler, un fost purtător de cuvânt al companiei Twitter.
Nici Departamentul de Securitate Internă şi Justiţie, nici Twitter nu a dorit să comenteze pe acest subiect.