Turkmenistanul susține în continuare că nu are niciun caz de Covid, dar închide traficul feroviar și recomandă măștile, pentru „praful” din atmosferă

14 Iul 2020 | scris de A.V.
Turkmenistanul susține în continuare că nu are niciun caz de Covid, dar închide traficul feroviar și recomandă măștile, pentru „praful” din atmosferă

Turkmenistanul a ordonat suspendarea traficului feroviar timp de o săptămână, în condițiile în care autoritățile, care susțin în continuare că nu au niciun caz de coronavirus, au multiplicat în ultima perioadă măsurile sanitare și de carantină, scrie AFP.

Societatea turkmenă a căilor ferate nu a oferit niciun motiv pentru oprirea traficului între 16 și 23 iulie, în această fostă republică sovietică care se numără printre cele mai închise și autoritare din lume.

Guvernul a afirmat în repetate rânduri că Turkmenistanul a fost scutit de pandemie. Dar, în ultimele zile, purtatul măștii a devenit obligatoriu pentru șoferii de taxi și de autobuz și recomandat populației cu explicația oficială că în aer există "concentrații puternice de praf".

Potrivit unor martori citați de AFP, poliția a început să oprească trecătorii pe stradă pentru a le cere să-și acopere fețele.

Ministerul Sănătății a cerut locuitorilor să respecte o distanțare socială de un metru, fără a oferi nicio explicație.

Aceste măsuri vin în condițiile în care o misiune a Organizației Mondiale a Sănătății urmează să anunțe miercuri concluziile sale asupra politicii turkmene pentru a face față noului coronavirus.

Luna trecută, ministerul turkmen al afacerilor externe a criticat în termeni duri un mesaj al ambasadei americane care avertiza cetățenii asupra apariției unor cazuri suspecte de Covid-19.

Turkmenistanul a organizat în ultimele luni numeroase mari evenimente publice, printre care o paradă de biciclete condusă de președintele Gurbanguli Berdimuhamedov, un mare amator de apariții publice, în aplauzele mulțimii, pentru a promova un mod de viață sănătos.

Alte stiri din Externe

Ultima oră