Trump spune că membrii NATO ar trebui să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB

08 Ian 2025
Trump spune că membrii NATO ar trebui să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB

Donald Trump i-a îndemnat marți pe membrii NATO să-și mărească cheltuielile pentru apărare la cinci procente din PIB, subliniind afirmațiile sale de lungă durată conform cărora aceștia plătesc mai puțin pentru protecția SUA, scrie France24

„Toți își pot permite, dar ar trebui să fie la cinci procente, nu la doua procente”, a spus viitorul președinte al SUA reporterilor.

„Europa pune o mică parte din banii pe care îi avem”, a spus Trump. "Avem un lucru numit ocean între noi, nu? De ce punem miliarde și miliarde de dolari mai mulți bani decât Europa?"

Trump a fost mult timp sceptic față de NATO, piatra de temelie a securității în Europa de la al Doilea Război Mondial, iar luna trecută a reiterat o amenințare de a părăsi alianța dacă membrii săi nu își măresc cheltuielile.

Cele 32 de țări ale Alianței transatlantice au stabilit în 2023 un nivel minim pentru cheltuielile pentru apărare de două procente din produsul intern brut, iar războiul Rusiei din Ucraina a zguduit NATO să-și consolideze flancul estic și să intensifice cheltuielile.

Trump nu este singurul oficial de rang înalt care a cerut o creștere -- șeful NATO, Mark Rutte, a spus, de asemenea, luna trecută că „vom avea nevoie de mult mai mult decât două procente”.

Rutte a avertizat, de asemenea, că națiunile europene nu sunt pregătite pentru amenințarea unui viitor război cu Rusia, cerându-le să-și „creasca” cheltuielile de apărare.

În declarațiile sale de marți, Trump a susținut că președintele Joe Biden a decis că Ucraina ar trebui să poată adera la NATO, sugerând că acest lucru a contribuit la o invazie totală a Rusiei în februarie 2022.

"Undeva de-a lungul liniei, Biden a spus, Ucraina ar trebui să poată adera la NATO. Ei bine, Rusia are pe cineva chiar în pragul lor și le-aș putea înțelege sentimentul în legătură cu asta", a spus Trump.

Aliații NATO au convenit, în realitate, aderarea Ucrainei în 2008 -- când președintele republican George W. Bush era în funcție -- în timp ce Statele Unite și Germania si-au retras apoi aprobarea ca Ucraina să se alăture NATO de teamă că ar putea trage alianța într-un război cu Rusia.

Trump a promis că va face presiuni pentru un acord rapid pentru a pune capăt războiului Rusiei, stârnind îngrijorări cu privire la viitorul ajutorului militar al SUA pentru Kiev, care a fost esențial pentru a-l ajuta să reziste asaltului Moscovei.

Conflictul „nu ar fi trebuit să înceapă niciodată”, a spus Trump marți, adăugând: „Vă garantez că dacă aș fi fost președinte, războiul nu s-ar fi întâmplat niciodată”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră