Trump retrage SUA din OMS și încetează negocierile privind acordul de pandemie

21 Ian 2025
Trump retrage SUA din OMS și încetează negocierile privind acordul de pandemie

Organismul global de sănătate va pierde sute de milioane de dolari din finanțare, scrie Politico

Președintele Donald Trump a semnat luni seară un ordin executiv prin care retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății.

Mișcarea, care a fost larg anticipată, va face ca SUA să părăsească organismul global de sănătate în termen de un an de la notificarea oficială către Națiunile Unite și OMS.

Congresul nu trebuie să fie de acord, dar SUA trebuie să continue să-și plătească cotizațiile, conform rezoluției SUA din 1948 care acceptă calitatea de membru al OMS.

Cu toate acestea, Trump le-a ordonat lui Rubio și directorului Biroului de Management și Buget să „oprească viitorul transfer al oricăror fonduri, sprijin sau resurse ale Guvernului Statelor Unite către OMS” cu „o viteză practicabilă”, într-o mișcare care amintește de prima retragere în 2020.

De asemenea, Trump le-a ordonat celor doi oficiali să „recheme și să reatribuie” personalul guvernului american sau contractanții care lucrează cu OMS și să găsească parteneri americani și internaționali „credibili și transparenți” care să înlocuiască „activitățile necesare întreprinse anterior de OMS”.

Ordinul executiv îi cere, de asemenea, secretarului de stat să înceteze negocierile privind acordul de pandemie pe care țările membre OMS îl negociază de ani de zile, termenul de încheiere fiind stabilit pentru mai.

Ordinul executiv menționează, de asemenea, că acțiunile întreprinse pentru implementarea modificărilor la Reglementările Internaționale de Sănătate – un set de reguli tehnice care reglementează răspunsurile la focare, printre alte aspecte – cu care țările au convenit anul trecut, „nu vor avea forță obligatorie pentru Statele Unite”.

Retragerea va genera o pierdere de sute de milioane de dolari pentru bugetul de bază al OMS.

SUA oferă aproximativ un sfert din acest buget ca taxă de membru obligatorie, dar adesea oferă mai mult - cu o cifră variind de la 163 de milioane de dolari la 816 de milioane de dolari în ultimii ani, potrivit grupului de reflecție KFF în domeniul politicii de sănătate.

Ordinul lui Trump a menționat că „OMS continuă să ceară plăți nedrept oneroase din partea Statelor Unite, mult disproporționate cu plățile evaluate ale altor țări”.

Pierderea ar putea împiedica capacitatea OMS de a răspunde rapid și eficient la focarele de boli infecțioase și la alte urgențe din întreaga lume, printre altele.

În schimb, se așteaptă ca SUA să piardă accesul la rețeaua globală care stabilește compoziția vaccinului antigripal în fiecare an.

De asemenea, va slăbi capacitatea Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor de a supraveghea și de a limita amenințările pentru sănătate din străinătate, potrivit experților mondiali în sănătate.

„Există locuri în care pur și simplu nu putem trimite epidemiologi CDC, nu ar fi în siguranță”, a spus dr. Tom Frieden, care a condus agenția timp de opt ani sub administrația Obama.

Iar producătorii americani de medicamente ar putea pierde ajutorul OMS în vânzarea produselor lor în întreaga lume, deoarece sistemul OMS care aprobă medicamente, vaccinuri și dispozitive medicale pentru uz global pe care se bazează multe țări în curs de dezvoltare ar putea fi afectat de pierderea finanțării SUA.

Aceasta este a doua încercare a lui Trump de a retrage SUA din OMS.

În iulie 2020, el a trimis o scrisoare directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, prin care îl anunța despre intenția SUA de a se retrage în termen de un an. La momentul respectiv, Trump a acuzat OMS că a ajutat China să inducă lumea în eroare cu privire la răspândirea Covid-19.

Dar Trump a fost învins la alegerile din acel an, iar când președintele Joe Biden a preluat mandatul în ianuarie 2021, a inversat decizia lui Trump.

De data aceasta, Trump va fi în continuare în funcție când va intra în vigoare retragerea.

Dar, spre deosebire de 2020, OMS ar putea compensa unele dintre pierderile financiare cauzate de retragerea Americii.

Anul trecut, a lansat o rundă de investiții care urmărește aproximativ 7 miliarde de dolari „pentru a mobiliza resurse previzibile și flexibile de la o bază mai largă de donatori” pentru activitatea de bază a OMS între 2025 și 2028. La sfârșitul anului trecut, OMS a declarat că a primit angajamente pentru cel puțin jumătate din această sumă.

ORDIN EXECUTIV: RETRAGEREA STATELE UNITE DIN ORGANIZAȚIA MONDIALE A SĂNĂTĂȚII

Statele Unite și-au observat retragerea din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2020 din cauza gestionării greșite de către organizație a pandemiei de COVID-19 care a apărut din Wuhan, China și alte crize de sănătate globale, eșecul de a adopta reformele necesare urgent și incapacitatea sa de a demonstra independența față de influența politică inadecvată a statelor membre OMS. În plus, OMS continuă să ceară plăți nedrept de oneroase din partea Statelor Unite, mult disproporționate cu plățile evaluate ale altor țări. China, cu o populație de 1,4 miliarde, are 300% din populația Statelor Unite, dar contribuie cu aproape 90% mai puțin la OMS.  

Sec. 2 .  Acțiuni

(a)  Statele Unite intenționează să se retragă din OMS. Scrisoarea prezidențială către Secretarul General al Națiunilor Unite, semnată la 20 ianuarie 2021, care a retractat Statele Unite din 6 iulie 2020, notificarea de retragere este revocată.

(b) Ordinul executiv 13987 din 25 ianuarie 2021 (Organizarea și mobilizarea Guvernului Statelor Unite pentru a oferi un răspuns unificat și eficient pentru combaterea COVID-19 și pentru a oferi conducerea Statelor Unite în domeniul sănătății și securității globale) este revocată.

(c) Asistentul Președintelui pentru Afaceri de Securitate Națională înființează direcții și mecanisme de coordonare în cadrul aparatului Consiliului Național de Securitate, după cum le consideră necesare și adecvate pentru a proteja sănătatea publică și întărirea biosecurității.

(d) Secretarul de stat și directorul Oficiului de management și buget iau măsurile corespunzătoare, cu toată rapiditatea posibilă, pentru:

(i) întrerupe transferul viitor al oricăror fonduri, sprijin sau resurse ale Guvernului Statelor Unite către OMS;

(ii) rechemarea și realocarea personalului guvernului Statelor Unite sau a contractanților care lucrează în orice calitate cu OMS; şi  

(iii) să identifice parteneri credibili și transparenți din SUA și internaționali care să își asume activitățile necesare întreprinse anterior de OMS.

(e) Directorul Biroului Casei Albe pentru politica de pregătire și răspuns la pandemii va revizui, anula și înlocui Strategia de securitate globală a sănătății din 2024 a SUA, cât mai curând posibil. 

Sec. 3. Notificare. Secretarul de stat va informa imediat secretarul general al Națiunilor Unite, orice alt depozitar aplicabil și conducerea OMS cu privire la retragere.

Sec. 4. Negocierile privind sistemul global. În timp ce retragerea este în desfășurare, secretarul de stat va înceta negocierile privind Acordul OMS privind pandemia și modificările la Reglementările internaționale de sănătate, iar acțiunile întreprinse pentru a realiza un astfel de acord și modificări nu vor avea forță obligatorie pentru Statele Unite.  

Sec. 5. Dispoziții generale .  

(a) Nimic din acest ordin nu va fi interpretat ca să afecteze sau să afecteze în alt mod: 

(i) autoritatea acordată prin lege unui departament sau agenție executivă sau conducătorului acesteia; sau 

(ii ) funcțiile directorului Oficiului de gestiune și buget referitoare la propunerile bugetare, administrative sau legislative. 

(b) Prezentul ordin va fi implementat în conformitate cu legislația aplicabilă și în funcție de disponibilitatea creditelor. 

(c) Acest ordin nu este destinat să creeze și nu creează niciun drept sau beneficiu, de fond sau procedural, aplicabil în drept sau în echitate de către vreo parte împotriva Statelor Unite, a departamentelor, agențiilor sau entităților sale, a ofițerilor, angajaților săi , sau agenți sau orice altă persoană. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră