Sâmbătă, 7 decembrie, întreaga lume a avut ochi doar pentru Notre-Damenbsp;atât de mult încât majoritatea șefilor de stat ai lumii au jucat doar vioara a doua. Cu două excepții. Prima este Volodymyr Zelensky, întâmpinat de aplauze. Al doilea se numește... Donald Trump, spre care s-au întors toți ochii când a intrat în catedrală. Emmanuel Macron, care nu l-a părăsit pe cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, părea că vrea să-i capteze o parte din aura și puterea sa de fascinație. Toată lumea părea că visează să fie fotografiată cu bărbatul care, până de curând, era considerat încă un proscris. O adevărată schimbare a vremurilor: au trecut vremurile tehnocraților, bine ați venit în era cowboy-ilor! Susținătorii lor cred ca sunt meterezele civilizației occidentale, critcii lor spun ca sunt noii demoni.
Cine și-ar fi putut imagina un astfel de scenariu în urmă cu patru ani, când susținătorii lui Donald Trump au invadat Capitoliul? Majoritatea observatorilor au crezut că miliardarul nu îsi va reveni din ceea ce ei au văzut ca o pată de neșters. Mulți sperau că înfrângerea sa va fi sinonimă cu refluxul așa-zisului val populist care, de la victoria Brexit-ului în 2015, măturase multe democrații occidentale. „Momentul populist” ar fi fost doar o paranteză, din care atacul asupra Capitoliului ar fi fost punctul final haotic, înainte de revenirea la situația anterioară. Alți observatori, cum ar fi directorul Fondapol, Dominique Reynié, au fost totuși mai precauți, remarcând creșterea lui Trump cu 11 milioane de voturi între 2016 și 2020. „Tabara Trumpista s-a extins. În ciuda înfrângerii, suntem departe de tiparul colapsului”, a avertizat el.
În lunile și anii care au urmat, realegerea lui Viktor Orbán în Ungaria, progresul constant al partidului lui Le Pen în Franța, popularitatea lui Nayib Bukele, președintele El Salvador, victoria democraților din Suedia, cea a lui Giorgia Meloni în Italia, a lui Javier Milei în Argentina sau Geert Wilders în Țările de Jos și, în cele din urmă, cresterea UKIP în Marea Britanie, au confirmat că tendința nu era în scădere. Dimpotrivă.
De la populismul de protest la populismul guvernamental
Reziliența populismului nu a fost, în realitate, surprinzătoare în măsura în care problemele care au permis primele alegeri ale lui Trump sau victoria Brexit (scăderea nivelului de trai al clasei mijlocii și muncitoare; imigrația în masă și creșterea puterii multiculturalismului și wokismul; birocrația impotentă și deconectată; sălbăticia societății și criza de autoritate) au rămas intacte și clasa conducătoare a fost incapabilă să ofere răspunsuri sau pur și simplu a refuzat să ia in considerare acest lucru.
Incredibila revenire politică a omului cu parul portocaliu marchează, totuși, o nouă etapă în procesul de reconfigurare politică aflat în desfășurare. Prima sa victorie se înscria într-un val de respingere a vechii clase politice și era, înainte de toate, expresia unui populism contestatar: o reacție haotică la dezordinile sociale și culturale generate de decenii de deschidere nechibzuită a granițelor. Acest populism de primă generație reflecta dorința popoarelor de a-și recâștiga suveranitatea, de a-și proteja modelul social și identitatea în fața migrațiilor masive, de a reveni la anumite limite și constante în fața tăvălugului globalizării. Totuși, nu părea capabil să propună o alternativă pe termen lung, ceea ce putea sugera că «momentul populist» ar fi fost doar unul tranzitoriu.
Odată cu cele de-a doua alegeri ale lui Trump, întreaga provocare este trecerea de la populismul de protest la populismul guvernamental. Dacă alegerile din 2016 ar putea apărea ca un accident electoral și ar fi surprins chiar pe câștigatorul însuși, de data aceasta Trump are un plan și o strategie guvernamentală alimentată de intelectuali și experți conservatori. Trump rămâne un cowboy, dar nu mai este la fel de singur ca înainte și este înconjurat de o armată de mercenari. Acesta din urmă a remarcat că eșecul primului experiment Trump a fost mai puțin legat de nebunia miliardarului decât de blocajele pe care le-a întâlnit guvernul său din cauza lipsei de sprijin în elită. Și că nu este suficient să câștigi alegeri și să schimbi guverne pentru a conduce o țară, ci că este necesară în același timp să transforme tehnostructura administrativă și juridică.
Sfârsitul statului profund
Publicată la câteva zile după alegerile americane și cu o prefață semnată de vicepreședintele JD Vance, cartea lui Kevin Roberts, Dawn’s Early Light. Taking Back Washington to Save America (Primii zori. Recucerirea Washingtonului pentru salvarea Americii), evidențiază ambițiile celui de-al doilea mandat al lui Trump. Autorul propune nici mai mult, nici mai puțin decât o «a doua revoluție americană» pașnică, adresată alegătorilor care doresc să readucă puterea în mâinile poporului. Capitol după capitol, el conturează această revoluție, identificând instituțiile pe care conservatorii trebuie să le construiască, pe cele care trebuie recucerite și altele care ar fi prea corupte pentru a putea fi salvate.
Kevin Roberts nu este altcineva decât președintele Heritage Foundation, influentul think tank conservator care a pus în aplicare Proiectul 2025, un plan amplu de acțiune destinat să remodeleze guvernul federal american și să consolideze puterea executivă după învestirea lui Trump. Dacă, în timpul campaniei, candidatul republican, acuzat de «fascism», a stat la distanță față de Proiectul 2025, acum totul pare să indice că își dorește aplicarea programului teoretizat de Kevin Roberts și de o întreagă nouă generație de conservatori.
Miezul promisiunii trumpiste este desființarea a ceea ce el numește «statul profund»: adică elita birocratică și financiară care domină viața politică americană încă din anii 1980. În această cheie trebuie interpretate unele numiri șocante: ca o intenție de înlocuire masivă a elitelor progresiste, pentru a face loc unei noi elite populiste, care, în opinia sa, ar fi mai capabilă să răspundă provocărilor actuale.**
Această strategie amintește de cea a lui Viktor Orbán. Premierul ungar, care a teoretizat conceptul de democrație iliberală, nu a ezitat să reformeze fundamental tehnostructura țării sale, să revizuiască statutul anumitor curți constituționale sau să se extragă din anumite reglementări europene. Șansă sau coincidență, reales de patru ori consecutiv, este una dintre rarele figuri populiste care a reușit să propună un adevărat contramodel și să guverneze pe termen lung. Țara sa a devenit locul unei tensiuni extreme între suveranitatea populară și statul de drept, susținătorii săi considerându-l pe deplin democratic, iar oponenții săi văzându-l ca un pericol pentru libertățile fundamentale. Dar dacă laboratorul maghiar nu a reușit să-și extindă influența dincolo de Europa Centrală, „revoluția americană”, dacă s-ar concretiza, ar putea avea un impact complet diferit asupra tuturor democrațiilor occidentale.
Populism de dreapta versus de stânga
Faptul rămâne că populismul se conjugă la plural și este un fenomen eminamente proteic. De la Trump la Milei, trecând prin Meloni, Orbán și Bukele, pare să existe un populism la fel de diferit pe cât sunt oamenii și culturile la care se referă. Filosoful Pierre-André Taguieff îl definește ca „un stil politic bazat pe utilizarea sistematică a apelurilor către oameni. Ea este recunoscută în mod paradoxal și prin nedeterminarea și sincretismul orientărilor sale. Dacă în Europa, și într-o măsură mai mică în Statele Unite, fenomenul populist este relativ nou, în America Latină este mai vechi.
Și a fost acolo mult timp ancorat în stânga (putem cita pe Eva Perón în Argentina sau mai nou pe Hugo Chávez în Venezuela, Lula în Brazilia sau chiar pe Evo Morales în Bolivia) înainte de a fi concurat astăzi de populismul de dreapta (Bolsonaro în Brazilia, Milei în Argentina, Bukele în El Salvador). Ceea ce au în comun populismul occidental și populismul din America Latină este că ambele prosperă pe fundal de insecuritate sistemică și criză economică și socială profundă.
Dacă procesul de „mexicanizare” a Europei și a Statelor Unite continuă, acest lucru prefigurează poate că marea diviziune a secolului în democrațiile occidentale va pune în față populismul de stânga cu populismul de dreapta. Dacă pentru moment cowboy-ii Trump, Milei sau Bukele, sunt încă văzuți ca OZN-uri politice, ei ar putea forma avangarda unei lumi noi, la bine și la rău.