Trump: „întâi vin tancurile, apoi bombele nucleare”

26 Ian 2023
Trump: „întâi vin tancurile, apoi bombele nucleare”

Fostul președinte Donald Trump a avertizat joi că „bombele nucleare” ar putea urma după deciziile țărilor occidentale de a trimite tancurile cerute de Ucraina, scrie Newsweek

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că SUA vor trimite 31 de tancuri M1A1 Abrams în Ucraina, echivalentul unui batalion ucrainean. Biden a descris Abrams ca fiind „cele mai capabile tancuri din lume” și a spus că Apărarea SUA Lloyd J. Austin III a recomandat să le furnizeze pentru a „îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și de a-și atinge obiectivele strategice”.

Anunțul lui Biden a venit la scurt timp după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat miercuri că Germania va furniza Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 A6 , iar altor țări care dețin, de asemenea, tancuri de fabricație germană li se va permite să le trimită și în Ucraina. Polonia, care a încercat să furnizeze tancuri Leopard 2 Ucrainei, a cerut oficial acordul Germaniei marți.

O postare Truth Social de la Trump de joi pare să reacționeze la recentul val de anunțuri privind livrările de tancuri occidentale.

"FIRST COME THE TANKS, THEN COME THE NUKES."

"Întâi vin tancurile apoi vin bombele nucleare. Terminați acest război nebunesc, ACUM. Așa de ușor de făcut!" a scris Trump

Unii experți și oficiali nu sunt convinși că regimul președintelui rus Vladimir Putin va recurge la desfășurarea armelor nucleare. Alții cred că un atac nuclear din Rusia ar putea fi o posibilitate în anumite circumstanțe, cum ar fi dacă Putin se confruntă cu înfrângerea în război.

Oficialii și mass-media ruși au criticat puternic deciziile Occidentului de a trimite tancuri.

Ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Nechaev, de exemplu, a spus într-o declarație de miercuri că Germania trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina este „extrem de periculoasă” și aduce războiul la un „nou nivel de confruntare”.

„Încă o dată, suntem convinși că Germania, la fel ca aliații săi cei mai apropiați, nu este interesată de o soluție diplomatică la criza ucraineană, ea este pregătită pentru escaladarea permanentă și pomparea nelimitată a regimului de la Kiev cu arme din ce în ce mai mortale”. a spus Nechaev. „Liniile roșii” sunt de domeniul trecutului.”

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a abordat miercuri decizia SUA privind trimiterea tancurilor Abrams. În timpul unui briefing de presă cu secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, Kirby a remarcat că „mai sunt necesare multe lucruri pentru operarea acestor tancuri pe teren”, cum ar fi cerințele de instruire și întreținere.

Dar el a subliniat că decizia de a furniza tancuri este în concordanță cu discuțiile pe care SUA le poartă cu ucrainenii de luni de zile „pentru a se asigura că aceștia pot lupta pe terenul pe care se află și că se pot pregăti pentru operațiunile viitoare"

Alte stiri din Externe

Ultima oră