Joe Biden anunță livrarea a 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina

25 Ian 2023
Joe Biden anunță livrarea a 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina

„Vă anunț că vom trimite 31 de tancuri M1 Abrams” în Ucraina, a spus președintele american într-un discurs de la Casa Albă, miercuri, scrie La Repubblica.

Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams M1 în Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari. 

"Vom începe antrenamentele cât mai curând posibil. Cu Abrams, Kievul va atinge obiective strategice", a spus Biden. "Nu există nicio amenințare la adresa Rusiei în toate acestea. Ajutăm Ucraina să se apere", a subliniat președintele american, "nu este o ofensivă împotriva Rusiei".

Tancurile vor fi construite de General Dynamics Corp și finanțate de programul Ukraine Security Assistance Initiative. Vor fi „fabricate special” și nu vor fi luate din arsenalul Pentagonului, a spus un înalt oficial al Administrației Biden, înainte de intervenția anunțată a președintelui SUA. Va dura „luni” pentru ca tancurile să fie efectiv livrate, a adăugat el.

Acest anunț constituie un punct de cotitură în poziția americană, Washingtonul arătându-se până acum reticent în a trimite vehicule blindate grele la Kiev

Joe Biden a vorbit miercuri dimineață cu partenerii săi europeni, liderii germani, francezi, italieni și britanici, despre ajutorul care urmează să fie acordat Ucrainei, a anunțat președinția americană chiar înainte de discurs.

Joe Biden: "Nous allons commencer à former les troupes ukrainiennes sur la question de la maintenance" des chars Abrams pic.twitter.com/1eFDrIkCGi

NOW - Biden sends 31 Abrams tanks to Ukraine. pic.twitter.com/GNQNWuAQ1l

Alte stiri din Externe

Ultima oră