O atmosferă de criză permanentă continuă să înconjoare instalarea noii Administrații la Washington, scrie Le Figaro
Crizele se succed într-un ritm susținut. La mai puțin de trei săptămâni de la președinția sa, administrația Trump își continuă preluarea guvernului federal prin acțiuni țintite și simbolice în toate direcțiile. De la Casa Albă, Trump guvernează prin decrete prezidențiale. În numele stării de urgență naționale invocate în prima zi a mandatului său, președintele a declanșat una după alta crize comerciale sau diplomatice cu țări terțe, justificate de necesitatea combaterii imigrației sau a traficului de droguri, sau de reechilibrare a comerțului. Unele se rezolvă aproape imediat după ce el a făcut concesii, reale sau simbolice. Sau, potrivit criticilor săi, pentru a le împiedica să aibă consecințe prea grave.
La Washington, Elon Musk, fără să dețină nicio altă funcție oficială decât cea de mâna dreaptă a președintelui, aplică administrației federale metodele în vigoare în lumea companiilor high-tech din California. Micile echipe adunate de miliardar au preluat fizic controlul serverelor informatice ale administrațiilor vizate, blocând accesul funcționarilor publici la birourile lor, justificând aceste măsuri prin imperativul realizării unei reforme profunde a statului federal. Confuzia și dezorganizarea care au fost create nu au contribuit până acum la creșterea eficienței guvernamentale, așa cum este numit departamentul neoficial condus de Musk, Doge. Dar aceste raiduri au avut ca efect semănatul de panică în rândul înalților funcționari. Între demoralizare și consternare, Partidul Democrat nu a reușit încă să articuleze critici coerente la adresa acestei preluări ostile a unor secțiuni întregi ale guvernului federal.
Metoda de management prin criza organizată a fost ilustrată de cea declanșată în weekend cu Canada și Mexic, două țări vecine și importante, parteneri comerciali ai Statelor Unite. Măsurile anunțate de Casa Albă în weekend, care impun taxe vamale de 25% la importurile din aceste două țări, au fost amânate luni. Mexicul a fost primul care a ajuns la un acord cu Trump. Președintele mexican Claudia Sheinbaum a anunțat „întărirea imediată a frontierei de nord cu 10.000 de membri ai Gărzii Naționale, pentru a opri traficul de droguri din Mexic către Statele Unite, în special fentanil”, acceptând cererile lui Trump pentru o mai bună supraveghere a frontierei. În schimb, Statele Unite au fost de acord să „lucreze pentru a opri traficul de arme automate către Mexic”, Mexicul acuzând vecinul său că a devenit principalul furnizor de arme pentru cartelurile criminale care operează pe teritoriul său. Chiar dacă măsura este mai concretă din partea Mexicului, iar angajamentul american mai vag, Mexicul salvează temporar fața și economia sa.
Entuziasmul lui Trump temperat de Wall Street
Canada a ajuns, de asemenea, la un acord. După ce duminică a amenințat Statele Unite cu măsuri de răzbunare în urma proclamării taxelor vamale, premierul canadian Justin Trudeau a anunțat și el că s-a ajuns la un acord temporar. Canada se angajează să combată traficul de fentanil și să consolideze securitatea la frontieră. Taxele vamale planificate vor fi suspendate pentru cel puțin 30 de zile, în timp ce cele două țări lucrează la o soluție coordonată.
Aceste cedari de la vecinii și partenerii economici ai Americii au apărut ca o primă victorie diplomatică pentru Trump. În patruzeci și opt de ore, amenințarea războiului economic dispăruse, apărând ca o cacealma menită să obțină o mai mare cooperare din partea lor. Potrivit unor analize, precum cea a Wall Street Journal, care a criticat măsurile vamale drept „cel mai stupid război comercial din istorie” , prăbușirea prețurilor acțiunilor de pe Wall Street care a urmat acestor anunțuri ar fi putut, de asemenea, să fi contribuit la atitudine de concilierea bruscă a lui Trump.
În weekend, Trump a obținut și un alt succes diplomatic în Panama. Au fost auzite amenințările sale de a recâștiga controlul canalului cu forța, dacă va fi necesar, repetate de secretarul său de stat, Marco Rubio, în timpul vizitei sale în țară. Panama a promis că nu va reînnoi unele contracte cu China, care controlează instalațiile portuare de la ambele capete ale canalului.
În cele din urmă, premierul danez Mette Frederiksen a propus ca Statele Unite să-și extindă prezența în Groenlanda. „Dacă este vorba să ne asigurăm partea noastră de lume, putem găsi o soluție” , a spus ea, precizând în același timp că imensa posesie daneză nu este de vânzare.
Dar tensiunile s-au mutat acum în China. Trump, a cărui retorică a devenit mai puțin belicosă față de Beijing decât a fost în timpul primului său mandat, a impus taxe de import de 10% Chinei. China a răspuns cu măsuri similare. Dar acestea ar putea fi, de asemenea, doar o metodă de negociere înainte de întâlnirea planificată în curând între Trump și Xi Jinping.
Echipele lui Elon Musk seamănă panică în mai multe agenții federale
Crizele au loc și la câteva străzi de Casa Albă. Elon Musk, învestit cu puterile neoficiale pe care i le oferă sprijinul lui Trump, a început să preia fizic controlul asupra mai multor agenții federale. Antreprenorul miliardar și-a înființat echipele în birourile departamentului de resurse umane al guvernului federal, Biroul de Management al Personalului, și a redenumit serviciile digitale „ Departamentul pentru Eficacitatea Guvernului” (DOGE) . Conduse de colegii săi din diversele sale companii și formate adesea din tineri ingineri recrutați recent, aceste mici echipe au obținut acces la sistemul de plăți al Departamentului Trezoreriei, care centralizează salariile tuturor angajaților federali.
Prima țintă a reformei lor musculare a fost Agenția Federală Americană pentru Dezvoltare, USAID. În weekend, consilierii lui Musk au intrat fizic în sediul agenției din Triunghiul Federal, unde mai multe departamente și agenții federale sunt situate în centrul Washingtonului. De parcă tocmai ar fi efectuat o preluare ostilă a unei companii, au suspendat serverul de internet USAID și accesul la e-mailurile angajaților. Doi înalți oficiali ai agenției care au protestat împotriva intruziunii au fost la rândul lor suspendați.
„Nu este un măr cu un vierme înăuntru, ceea ce avem este o minge de viermi. Trebuie să scăpăm de tot. Este ireparabil”, a spus Musk despre agenție, care a coordonat asistența SUA pentru dezvoltare în întreaga lume „în numele poporului american” încă din anii 1960 și derulează un număr divers de programe, de la ajutor umanitar la campanii medicale sau asistență pentru cei săraci ţări.
„Aceasta este singura șansă pe care o are poporul american de a învinge BIOCRATIA, stăpânirea birocraților și de a restabili DEMOcrația, stăpânirea poporului”, a justificat Musk pe rețeaua sa de socializare X. Nu vom mai avea niciodată un alt noroc ca acesta. Este acum sau niciodată. Sprijinul tău este crucial pentru succesul revoluției populare."
Criticii au subliniat simbolismul celui mai bogat om din lume care atacă o agenție de dezvoltare însărcinată să ajute țările sărace. Dar Casa Albă a insistat asupra „proiectelor ridicole și adesea rău intenționate ale birocraților care nu sunt supuse niciunui control”, invocând fără discernământ proiecte finanțate de USAID pentru „echitate și incluziune LGBT la locurile de muncă din Serbia”, finanțarea „vehiculelor electrice în Vietnam”, o „operă transgender în Columbia”, „programe de schimbare a sexului în Guatemala” sau finanțarea cercetării în virologie la laboratorul din Wuhan.
Agenția nu a fost încă închisă și a fost plasată sub controlul direct al Departamentului de Stat, care va trebui să trimită diferitele programe pentru a le selecta pe cele care sunt „în interesul Statelor Unite” .
Democrații se trezesc
Până acum tăcuți, aleșii democrați au reacționat la această primă acțiune împotriva unei agenții federale a cărei creare și bugete depind de voturile Congresului. „Donald Trump și prietenii săi miliardar sunt hotărâți să preia acest guvern, astfel încât să funcționeze mai bine pentru ei și mai rău pentru toți ceilalți”, a acuzat Elizabeth Warren, o senatoare democrată din Massachusetts. Ceea ce se întâmplă nu este normal... Trăim un coșmar creat de Donald Trump și Elon Musk și trebuie să ne trezim."
Un editorialist din New York Times a comparat metodele tinerilor angajați ai lui Musk cu preluarea statului irakian de către administrația interimară a SUA înființată după invazia acelei țări din 2003, care, într-un amestec de incompetență și aroganță, a creat haos făcând țara neguvernabilă.
Democrații au subliniat că Musk nu a fost niciodată ales și nici nu a deținut vreo funcție oficială și că preluarea de către acesta a sistemului de salarizare al guvernului federal este ilegală. Oficialii Senatului au cerut marți agenției de audit a Congresului american să investigheze preluarea miliardarului. Luni, Trump a confirmat că lui Musk i s-a dat acces la sistemul de plăți al Departamentului de Trezorerie. „Este un tip foarte bun la management și la reducerea costurilor”, a spus Trump. Încercăm să micșorăm guvernul și probabil că o poate face la fel de bine ca oricine altcineva, dacă nu mai bine. „Dar „Elon nu poate și nu va face nimic fără aprobarea noastră”, a adăugat Trump. Dacă există un conflict de interese, nu-l vom lăsa să se ocupe de el."
Departamentul Educației, însărcinat cu supravegherea și subvențiile federale într-o țară în care curriculumul și educația sunt în mare parte descentralizate, va fi probabil următoarea țintă a noii administrații, care a promis să îl desfiinteze. Dacă puterea executivă își poate reduce rolul, va fi necesar un vot al Congresului pentru a o desființa.
Epurari in cadrul Administratiei
Aceste crize repetate au avut și efectul de a distrage parțial atenția de la Capitoliu, unde au loc audieri a trei dintre cei mai controversați candidați ai noii Administrații în următoarele zile.
Kash Patel, candidatul lui Trump la conducerea FBI, a promis că va restabili rolul agenției de luptă împotriva criminalității, acuzând predecesorii săi că îl politizează excesiv. Săptămâna trecută, el a încercat să-i liniștească pe senatori, distanțându-se de declarațiile sale publice anterioare și de conținutul propriei sale cărți, Government Gangsters, care includea în anexa sa o listă de figuri vizate de represalii pentru neloialitatea lor față de Trump. Aceste promisiuni au fost parțial contrazise de anunțul unei epurări care vizează angajații agențiilor federale care au participat la investigațiile împotriva lui Trump sub administrația anterioară.
Confirmarea lui Robert Kennedy Junior în funcția de secretar al Sănătății l-a făcut să ia poziție împotriva propriilor afirmații, în special împotriva vaccinurilor, ceea ce i-a câștigat scepticismul unor senatori republicani. Tulsi Gabbard, nominalizata lui Trump pentru funcția de director național de informații, a trebuit să-și justifice și pozițiile anterioare în sprijinul lui Edward Snowden, fostul contractant de informații american care a dezertat în Rusia, luând cu el o mulțime de documente confidențiale.
Cele trei nominalizări sunt văzute ca un test pentru senatorii republicani, care dețin o majoritate de trei locuri în Senat. Rezervele exprimate de unii aleși au făcut deja obiectul unor critici în cadrul mișcării Maga, care îi amenință pe senatorii reticenți cu candidați rivali opuși pentru realegerea lor.