Acordul ar permite exportul de milioane de tone de cereale ucrainene pe fondul crizei alimentare globale în creștere, scrie CBC.
Premierul Justin Trudeau spune că nu este convins că Rusia își va menține acordul de redeschidere a porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale.
Rusia și Ucraina au semnat vineri acorduri separate cu Turcia și Organizația Națiunilor Unite, deschizând calea spre a exporta milioane de tone de cereale ucrainene de care aveau nevoie disperată, precum și cereale și îngrășăminte rusești, punând capăt unui impas din timpul războiului care amenințase securitatea alimentară pe tot globul.
Când a fost întrebat vineri dacă are încredere în Rusia pentru a-și menține finalul acordului, Trudeau a spus că aproape că nu are încredere în Moscova.
"Încrederea Canadei în fiabilitatea Rusiei este aproape nulă. Ei nu au demonstrat decât o încredere slabă", a spus Trudeau reporterilor în timpul unei disponibile presei.
Rusia și Ucraina, ambele printre cei mai mari exportatori de alimente din lume, și-au trimis miniștrii apărării și, respectiv, ai infrastructurii la Istanbul pentru a participa la o ceremonie de semnare
Rusia a creat crize alimentare globale, energetice, spune Trudeau
Blocada flotei ruse de la Marea Neagră a înrăutățit întreruperile lanțului global de aprovizionare și, împreună cu sancțiunile occidentale impuse Moscovei, a alimentat o inflație mare în alimente și energie de când forțele ruse au intrat în Ucraina pe 24 februarie.
Trudeau a acuzat Rusia că a creat ambele crize prin invadarea Ucrainei.
„Au precipitat o criză energetică globală, o criză alimentară globală odată cu invazia lor ilegală a Ucrainei, iar noi ceilalți am muncit foarte, foarte mult pentru a încerca să atenuăm aceste probleme în întreaga lume”, a spus el.
Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov au semnat acorduri separate cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și ministrul turc al apărării, Hulusi Akar. La ceremonie a asistat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Șeful ONU numește acordul un „far al speranței”
„Astăzi, există un far pe Marea Neagră”, a spus Guterres. „Un far de speranță, un far de posibilitate, un far de ușurare într-o lume care are nevoie de ea mai mult ca niciodată.”
„Ați depășit obstacolele și ați lăsat deoparte diferențele pentru a deschide calea unei inițiative care să servească interesele comune ale tuturor”, a spus el, adresându-se reprezentanților Rusiei și Ucrainei.
Trudeau a spus că a vorbit cu Guterres în ultimele săptămâni și a fost „optimist” cu privire la acord, dar a adăugat că dorește să se asigure că suveranitatea și securitatea Ucrainei nu sunt puse în pericol.
„Asta este ceea ce vom urmări foarte, foarte îndeaproape, pentru a ne asigura că acest lucru nu pune Ucraina în pericol”, a spus el.
Ministrul Agriculturii al lui Trudeau a dat vineri o notă mai optimistă.
„Sper sincer că acest acord va merge mai departe și că [Ucraina] va putea să-și exporte cerealele și alte produse alimentare în țări care au nevoie”, a declarat ministrul Agriculturii, Marie-Claude Bibeau, într-o conferință de presă.
Repornirea transporturilor de cereale este un „test major”, spune expertul
Înainte de război, Ucraina exporta de obicei între cinci și șase milioane de tone de cereale în fiecare lună. Readucerea exporturilor la aceste niveluri poate fi dificilă chiar și cu acest nou acord în vigoare, a declarat Joseph Glauber, fost economist șef la Departamentul Agriculturii al SUA.
„Cred că va dura timp și va fi foarte slab pe termen scurt”, a spus el.
Glauber a spus că ar putea fi greu să găsești companii de asigurări dispuse să asigure navele și transporturile de cereale în timp ce conflictul este în desfășurare.
„Sperăm că acest lucru va duce la o mai mare normalizare [a] comerțului agrar și astfel companiile de asigurări să se poată întoarce și să spună: „OK, bine, suntem dispuși să ne asumăm aceste riscuri”, a spus el. „Cred că acesta va fi testul major, sincer.”