Justin Trudeau evocă și el un „genocid” în Ucraina și trimite poliția canadiană pentru investigații

13 Apr 2022
Justin Trudeau evocă și el un „genocid” în Ucraina și trimite poliția canadiană pentru investigații

Premierul canadian Justin Trudeau a vorbit pentru prima dată despre un „genocid” în Ucraina, după președintele american Joe Biden, care folosise același termen cu o zi înainte, scrie AFP¨citata de La Libre.

„Putem vorbi din ce în ce mai mult despre genocid”, a spus el miercuri, la Quebec, în fața jurnaliștilor care l-au întrebat despre cuvintele președintelui american.

Liderul canadian, care a refuzat să folosească cuvântul până acum, a continuat spunând: "Am văzut această dorință de a ataca civili, de a folosi violența sexuală ca armă de război. Este total inacceptabil".

Justin Trudeau a mai amintit că poliția canadiană a fost trimisă în Ucraina pentru a investiga și că Canada a fost „una dintre primele țări” care a inițiat un proces la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru „a se asigura că Putin este tras la răspundere pentru actele sale, pentru războiul său. crime”.

Marți, Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin că a comis „genocid” în Ucraina, termen folosit anterior de șeful statului ucrainean Volodymyr Zelensky, dar niciodată de administrația americană.

„Este din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur și simplu să șteargă ideea de a fi ucrainean”, a spus președintele SUA. Dacă „avocații, la nivel internațional”, vor decide cu privire la acuzația de genocid, „de la mine, așa pare”.

Președintele ucrainean a lăudat „cuvintele adevărate ale unui lider adevărat”, pentru că „a spune lucrurilor pe nume este esențială pentru a te opune răului”.

Dimpotrivă, Kremlinul a considerat miercuri „inacceptabil” faptul că președintele american îl acuză pe omologul său rus Vladimir Putin de „genocid” în Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron nu a folosit termenul, punând la îndoială utilitatea unei „escalade de cuvinte” pentru a pune capăt războiului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră