SUA anunță un transfer de 1,2 miliarde de dolari către Ucraina pentru a o ajuta să plătească profesorii

28 Feb 2023
SUA anunță un transfer de 1,2 miliarde de dolari către Ucraina pentru a o ajuta să plătească profesorii

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, aflat în vizită la Kiev, a anunțat luni transferul a 1,2 miliarde de dolari în ajutor bugetar către Ucraina pentru a o ajuta să „ răspundă la atacurile rusești” prin reducerea cheltuielilor sale, scrie RTBF.

La o săptămână după vizita surpriză a președintelui american Joe Biden, secretarul trezoreriei s-a întâlnit la rândul său cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și a anunțat „transferul unei sume suplimentare de peste 1,2 miliarde de dolari ”.

Prima tranșă

Aceasta este prima tranșă de aproape 10 miliarde de dolari în sprijin bugetar pe care Statele Unite o vor oferi în lunile următoare”, a spus ea în timpul unui discurs, spunând că „menținerea unui guvern eficient (a fost) esențială pentru capacitatea Ucrainei de a răspunde atacurilor rusești".

Sprijinul nostru economic permite guvernului ucrainean și serviciilor publice esențiale să rămână operaționale în circumstanțe extraordinare”, a adăugat ea, explicând că acești bani ar permite Ucrainei să-și plătească profesorii, pompierii sau să vină să ajute milioanele de persoane strămutate din țară.

Potrivit lui Janet Yellen, Statele Unite au oferit aproape 50 de miliarde de dolari în ajutor „de securitate, economic și umanitar” Ucrainei în 2022, făcând din Washington „cel mai mare donator bilateral” al Kievului. 

Vom insita pentru mai multe acțiuni din partea aliaților și partenerilor noștri”, a spus ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră