Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, face o vizită surpriză la Kiev pentru a impulsiona ajutorul economic

27 Feb 2023
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, face o vizită surpriză la Kiev pentru a impulsiona ajutorul economic

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a intrat luni la Kiev, într-o vizită surpriză, pentru a reafirma sprijinul SUA pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei Rusiei și pentru a promova ajutorul economic al SUA, care susține efortul de război al Ucrainei, scrie Reuters

Yellen s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelensky și cu alți oficiali guvernamentali cheie la doar câteva zile după al doilea an de război, repetând asigurările SUA oferite de președintele Joe Biden în urmă cu o săptămână la Kiev

„America va fi alături de Ucraina atât timp cât este nevoie”, i-a spus Yellen premierului ucrainean Denys Shmyhal, în biroul miniștrilor cabinetului flancat de saci de nisip.

Shmyhal, vorbind prin intermediul unui interpret, a spus că cei doi au discutat despre noi sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei, menite să-i slăbească economia și armata și „confiscarea bunurilor rusești înghețate și să le pună în beneficiul redresării Ucrainei”.

Dar Yellen le-a spus reporterilor, într-o informare telefonică, că există încă obstacole legale semnificative pentru a sechestra pe deplin cele 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale ruse, înghețate de sancțiuni.

Yellen a anunțat, de asemenea, transferul primelor 1,25 miliarde de dolari din cea mai recentă tranșă de asistență economică și bugetară de 9,9 miliarde de dolari de la Washington.

Într-o întâlnire privată cu Zelensky după-amiaza târziu, Yellen a spus că l-a lăudat „pentru conducerea și hotărârea sa în fața războiului ilegal și neprovocat al Rusiei”.

Secretarul trezoreriei a spus că salută acțiunile lui Zelenskiy de a consolida guvernanța și de a aborda corupția - acțiuni necesare pentru a se asigura că ajutorul economic al SUA este cheltuit în mod responsabil.

Sirena anti-aeriana la sosire

Vizita lui Yellen vine la o săptămână după ce Biden a organizat o călătorie neanunțată la Kiev și a promis 500 de milioane de dolari ajutor militar suplimentar pentru Ucraina și noi sancțiuni împotriva Rusiei anunțate câteva zile mai târziu, inclusiv interzicerea efectivă a importurilor de aluminiu rusesc din SUA.

Așa cum a făcut Biden, personalul lui Yellen s-a străduit să păstreze secretă vizita până când ea a părăsit Kievul, cu un aviz zilnic de presă pentru luni spunând doar că „se va întâlni cu consilierii și personalul”.

Cu puțin timp înainte de sosirea ei în capitală, sirenele de raid aerian din oraș au răsunat ca un avertisment asupra unui posibil atac, deși deseori se dovedesc a fi alarme false.

Într-o dimineață rece, Yellen a depus o coroană de flori la un zid memorial pentru soldații ucraineni uciși în război, spunând: „Sunt martor direct la bilanțul devastator al războiului brutal al lui Putin”.

Yellen s-a oprit pentru a inspecta un tanc rusesc distrus și o piesă mobilă de artilerie într-o piață a orașului eliberată de vizitatori din motive de securitate. Ea a refuzat să răspundă la întrebări.

Sprijin bugetar

Yellen a vizitat Kievul pe drumul ei de întoarcere la Washington de la o întâlnire a liderilor financiari ai G20 din Bengaluru, India, unde i-a îndemnat pe omologi săi să stimuleze ajutorul economic acordat Ucrainei și a insistat ca miniștrii G20 să emită o condamnare fermă a invaziei Rusiei.

De la începutul războiului, Statele Unite au oferit Ucrainei peste 13 miliarde de dolari în finanțare de sprijin economic și bugetar, iar cea mai recentă plată va împinge aceasta la peste 14 miliarde de dolari, cu încă 8,65 miliarde de dolari așteptate până pe 30 septembrie.

Cele mai recente fonduri fac parte din 45 de miliarde de dolari în noi fonduri militare, economice și umanitare aprobate de Congres în decembrie, ca parte a legislației bugetare ample a SUA.

Yellen a spus că un astfel de sprijin economic menține guvernul Ucrainei și serviciile publice esențiale în funcțiune, școlile deschise și pensiile plătite, oferind „o bază de stabilitate” care alimentează rezistența Ucrainei.

„Un efort militar susținut nu poate avea succes fără un guvern eficient acasă”, a spus Yellen la Școala Nr. 168 din Kyiv Obolon, unde salariile profesorilor, administratorilor și personalului de sprijin sunt rambursate din fondurile de sprijin bugetar al SUA.

Pe o tablă de la școală, deteriorată în timpul atacului inițial al Rusiei asupra capitalei anul trecut, scria „Crimeea este a noastră”, alături de una cu „2+2=4”.

„Menținerea unui guvern eficient este indispensabilă pentru capacitatea Ucrainei de a răspunde la atacurile rusești și la alte situații de urgență”, a adăugat Yellen.

Se estimează că Ucraina are nevoie de finanțare externă de la 40 la 57 de miliarde de dolari în acest an pentru a-și susține economia și negociază un program de împrumut de 15,5 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional pentru a umple parțial decalajul.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră