Telefonul lui Liz Truss a fost piratat de ruși timp de un an, parlamentarii britanici cer o anchetă

30 Oct 2022
Telefonul lui Liz Truss a fost piratat de ruși timp de un an, parlamentarii britanici cer o anchetă

Ziarele britanice susțin că telefonul mobil al fostului premier Liz Truss a fost spart pe vremea când aceasta era încă ministru de externe. Telefonul conținea discuții sensibile despre Ucraina, scrie BFMTV.

Vremurile sunt grele pentru Liz Truss. După ce a demisionat pe 20 octombrie, după doar 44 de zile din funcția de prim-ministru, presa britanică susține că telefonul ei mobil a fost spart pe când era ministru de externe.

The Mail on Sunday a citat surse de securitate anonime într-un articol publicat sâmbătă, spunând că smartphone-ul personal al fostului premier Liz Truss a fost spart „de agenți suspectați că lucrează pentru Kremlin”. Potrivit săptămânalului, aceștia au avut acces la „schimburi top-secrete cu parteneri internaționali”.

Discuții sensibile despre Ucraina

„Nu comentăm aranjamentele de securitate ale indivizilor”, a răspuns un purtător de cuvânt al guvernului înainte de a adăuga că există „sisteme robuste pentru a proteja împotriva amenințărilor cibernetice”.

Parlamentarii britanici de opoziție au cerut sâmbătă o anchetă în acest caz. „Este esențial ca toate aceste probleme de securitate să fie investigate și abordate la cel mai înalt nivel”, a declarat parlamentarul laburist de opoziție Yvette Cooper.

„Avem nevoie de o anchetă de urgență independentă pentru a descoperi adevărul”, a spus deputatul liberal-democrat Layla Moran.

O sursă a declarat ziarului că telefonul „compromis” a fost plasat într-un seif încuiat într-o locație securizată guvernamentală, după ce mesajele au fost piratate timp de un an, inclusiv „discuții foarte sensibile” despre războiul din Ucraina.

Piratajul a fost descoperit în această vară, când Liz Truss era ministru de Externe și făcea campanie pentru a deveni lider și prim-ministru al Partidului Conservator, a spus ziarul care susține că „detaliile au fost șterse” de prim-ministrul de atunci Boris Johnson și de Simon Case, cel mai înalt consilier politic al său.

Rusia responsabilă?

„Este nevoie de ceva timp pentru a afla cine se află în spatele acestui tip de atacuri, dar Rusia tinde să fie în fruntea listei”, a spus o sursă intervievată de ziar.

Armata rusă a declarat sâmbătă că a respins un atac masiv cu drone asupra flotei sale în golful Sevastopol, anexat Crimeea, atac care a avariat o navă și pentru care a dat vina pe Ucraina șiMarea Britanie. De asemenea, Rusia a acuzat Londra că a participat la sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică în septembrie.

Ministerul britanic al Apărării a reacționat denunțând „informații false” menite să „deturneze atenția”, în timp ce un oficial ucrainean a sugerat că „manipularea neglijentă a explozivilor” de către forțele ruse era la originea incidentului.

Raportul incidentului vine în momentul în care ministrul de Interne Suella Braverman a fost renumit de prim-ministrul Rishi Sunak după demisia sa din cauza unei breșe de securitate. Ea a spus că a trimis un document confidențial unui deputat în Parlament prin e-mailul ei personal.

Alte stiri din Externe

Ultima oră