Abandonarea programului său economic, respinsa de opinia publică, contestată în cadrul propriei majorități... premierul și-a anunțat joi demisia, scrie BFMTV
Spusese că vrea să rămână, în cele din urmă a fost împinsă afară. Liz Truss a demisionat joi din funcția de prim-ministru al Marii Britanii. Ea devine cel mai efemer prim-ministru din istorie.
Aflată în functie de abia șase săptămâni situația lui Liz Truss în Downing Street părea din ce în ce mai insuportabilă de câteva zile. Această decizie duce automat la demisia sa din funcția de șef al Partidului Conservator. Ea a anunțat joi un scrutin pentru a o succeda „până săptămâna viitoare”.
Demisii în cascadă
Demisiile minișitrilor i-au fost fatale și lui Boris Johnson în iulie: demisii dintr-un guvern care nu mai are încredere în liderul său.
La mai puțin de o săptămână după ce a fost nevoită să-și revoce ministrul de Finanțe și prietenul apropiat Kwasi Kwarteng, premierul a suferit un nou șoc joi, odată cu demisia ministrului său de Interne. Suella Braverman a lansat cu această ocazie o acuzație grea împotriva lui Liz Truss, exprimându-și „îngrijorările serioase” cu privire la politica guvernamentală, în special în ceea ce privește imigrația.
Potrivit unui sondaj YouGov, doar unul din zece britanici avea o opinie favorabilă despre Liz Truss, unul din cinci dintre alegătorii Partidului Conservator. De asemenea, 55% dintre membrii partidului au considerat că Liz Truss ar trebui să demisioneze. Mai mulți aleși, inclusiv deputați, o îndemnaseră public să plece.
Abandonarea programului său economic
Liz Truss suferise critici când și-a prezentat planul economic. Prezentarea la sfârșitul lunii septembrie a planurilor sale de reduceri masive de taxe și sprijin colosal pentru a face față facturilor la energie a stârnit temeri de o derapaj în conturile publice.
Lira sterlină a scăzut la un nivel scăzut istoric, iar ratele împrumuturilor guvernamentale pe termen lung au crescut. Banca Angliei a trebuit să intervină pentru a preveni degenerarea situației într-o criză financiară. Dezavuată, premierul abandonase programul ei economic.
Din punct de vedere politic, Liz Truss ieșise din acest episod cu autoritatea în zdrențe, forțată să aplice o politică pe care o respinsese până de curând.
Cine va fi succesorul?
Pentru conservatori, provocarea este să găsească pe cineva care să reunească partidul și să inspire încredere într-o țară care trece printr-o criză economică și socială majoră, cu inflația care a atins un maxim de 40 de ani.
Circulă mai multe nume, precum cele ale lui Rishi Sunak, Jeremy Hunt, Penny Mordaunt - ministrul responsabil de relațiile cu Parlamentul - și chiar Boris Johnson, premierul pe care l-a înlocuit în septembrie.
Opoziţia laburistă continuă să se prăbuşească în sondaje, iar liderul ei, Keir Starmer, solicită organizarea de alegeri generale.
“The King has asked me to become Prime Minister because this nonsense has gone on long enough.” pic.twitter.com/eFL3fgSfVL
— Larry the Cat (@Number10cat) October 20, 2022