Președintele francez Emmanuel Macron și-a consolidat statutul de rock star pe scena mondială vineri, în timp ce a vizitat campusul unei universități de top din sudul Chinei unde a fost însoțit de aplauze și de fani care țipau, scrie Politico.
De îndată ce caravana său oficial a sosit pe terenul Universității Sun Yat-sen din Guangzhou, mulțimi uriașe de studenți în așteptare au izbucnit în urale care au crescut de fiecare dată când le-a făcut cu mâna.
Au fost și leșinuri și țipete de „Te iubesc Macron”, în timp ce președintele francez a ajuns la linia de primire înconjurat de ofițeri din serviciile secrete franceze și chineze.
Un membru înalt al anturajului lui Macron a remarcat contrastul cu ceea ce se întâmplă în Franța, din moment ce el nici măcar nu ar putea pune piciorul în campusul unei universități franceze în aceste zile de teamă să nu fie linșat de protestatarii furiosi care se opun reformelor sale de pensii.
Statutul său de vedetă și popularitatea lui spontană au contrastat, de asemenea, cu liderii comuniști din China, dintre care niciunul nu are nici măcar jumătate din carisma lui Macron și care, în general, sunt întâmpinați cu entuziasm doar atunci când se află în fișa postului mulțimii.
Un alt membru al delegației a remarcat că aura lui Macron de „La coolitude ” – o decontractare ușor studiată, dar totuși autentică – a fost la apogeu în acest cadru.
După ce a strâns mâini bucuros și s-a plimbat prin tot campusul, Macron s-a mutat în amfiteatrul universitară, unde atmosfera a fost mai liniștită. Probabil că asta a avut ceva de-a face cu cele trei ore pe care le petrecuseră studentii împreună cu profesorii lor în așteptarea președintelui francez.
Macron a spus câteva cuvinte de salut în cantoneză, apoi a vorbit timp de aproape o jumătate de oră înainte de a răspunde întrebărilor - toate puse în franceză - de la trei studenți aleși cu atenție ale căror întrebări au fost în mod clar verificate pentru a evita chiar și cel mai mic indiciu de politică sau controversă.
Chiar și cu atâta lucru, Macron a reușit totuși să facă referire la libertatea de exprimare și de gândire și să încurajeze studiul limbii franceze. El și-a îndemnat publicul să-și facă griji cu privire la instabilitatea globală și locul potențial al Chinei în lume.
Apoi a fost dus pe terenul unei frumoase pensiuni de la marginea orașului Guangzhou, unde președintele chinez Xi Jinping l-a așteptat pe un pod mic peste un iaz, la umbra brazilor, pinii și palmierii perfect îngrijiți.
În timp ce se salutau, o pereche de lebede au trecut senine pe lângă ei.
Aproape trei ore mai târziu, cei doi lideri erau încă blocați în discuții, care se pare că au atins totul, de la războiul din Ucraina până la unitatea europeană.
Xi l-a asigurat pe Macron că Ucraina nu este războiul Chinei și că China nu aprovizionează Rusia cu arme. Se pare că cei doi au avut și o discuție sinceră despre insula democratică autonomă Taiwan, pe care China o revendică drept teritoriu și pe care a amenințat în mod repetat că o invadează.
Mesajul lui Xi a fost că în prezent nu are niciun plan să atace. Dar se pot întâmpla accidente.
Le président Macron a reçu un accueil enthousiaste à Guangzhou. pic.twitter.com/vOqniRHW5T
— Ambassade de Chine en France (@AmbassadeChine) April 7, 2023