Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat duminică o serie de stimulente fiscale şi de creditare pentru familii, ca parte a eforturilor guvernului de la Budapesta de a stimula natalitatea.
Știrea vine într-un moment în care de la Institutul Național de Statistică (INS) vin cifre alarmante pentru România. Anul trecut, numărul nou-născuților aduși pe lume în România a coborât sub 200.000, fiind anul cu cele mai puține nașteri cel puțin din 1960 încoace (de când figurează seriile de timp puse la dispoziție de Statistică). În 2018 au venit pe lume 188.755 copii, după ce în 2017 veniseră pe lume 205.000 de copii.
La Budapesta, Viktor Orban a vorbit şi despre faptul că în Europa se nasc tot mai puţini copii, iar vesticii au răspuns cu imigraţia: “atâţia câţi lipsesc, să intre”, şi atunci ies calculele – a explicat Orban. ”Nouă nu ne trebuie cifre, ci copii maghiari, iar imigraţia înseamnă depunerea armelor”, a explicat premierul, citat de hirado.hu.
Printre măsuri se numără extinderea unui program de credite imobiliare subvenţionate pentru familiile cu cel puţin doi copii, pentru cumpărarea de locuinţe vechi; subvenţii pentru achiziţionarea de automobile; anularea impozitului pe venit pe viață pentru femeile care cresc cel puţin patru copii.
Femeile sub 40 de ani care se căsătoresc prima dată pot beneficia de un împrumut de 10 milioane de forinţi (circa 31.000 de euro); o treime din datorie se va şterge la naşterea celui de-al doilea copil, iar creditul va fi considerat rambursat la naşterea celui de-al treilea copil.
"Acesta este răspunsul pentru unguri, nu pentru imigraţie", a spus Orban în discursul său anual privind starea naţiunii.
Guvernul Ungariei va demara şi un program de achiziţionare de autovehicule pentru familiile mari, astfel că cei care au cel puţin trei copii şi vor să cumpere o maşină cu cel puţin şapte locuri, vor beneficia de o sumă nerambursabilă de la stat în valoare de 2,5 milioane de forinţi (circa 7.800 de euro).
Ungaria va oferi creşa în mod totalmente gratuit şi va crea 21 de mii de noi locuri, în următorii 3 ani.
Până la finele acestui an vor fi deja create 10 mii de noi locuri la creşele de stat, iar în 2020 şi 2021, alte 5, respectiv 6 mii.
Acest lucru înseamnă că până la finele lui 2022 orice părinte, dacă doreşte, îşi va putea duce copilul la creşă.
Al şaptelea punct al programului de sprijinire a familiilor amintit de premier se referă la introducerea concediului pentru bunici (beneficiu pentru îngrijirea copiilor), astfel că şi bunicii pot rămâne în concediu de creşterea copilului, nu doar părinţii.
În discursul său prim-ministrul a amintit şi modernizarea predării limbilor străine la liceu, spunând: fiecare elev va beneficia la finalul clasei a IX-a şi a X-a, de două săptămâni de cursuri lingvistice în străinătate, pe cheltuiala guvernului.