Un raport preliminar al Şcolii de Entomologie, de la Colegiul St John, din oraşul indian Agra, arată că deversările de gunoi menajer în râul Yamuna, din apropiere, ar fi cauza ce a determinat atacul insectelor.
Activistul de mediu DK Joshi susţine că deversarea deşeurilor solide în râu a dus la stagnarea apei care a favorizat înmulţirea acestor insecte. Este vorba despre o specie numită Goeldichironomus, considerată un indicator al gradului de poluare al apei.
Conform raportului Colegiului St John, cantitatea mare de fosfor şi sedimente din apă a alimentat înmulţirea acestor insecte care depun mii de ouă. Raportul mai arată că atacul insectelor poate afecta turismul, iar acţiunile de curăţare a urmelor lăsate de insecte vor deteriora monumentul.
Doctorul Girish Maheshvri, şeful catedrei de Entomologie de la Colegiul St John, susţine însă că, în ciuda acestor atacuri, este puţin probabil ca insectele să distrugă monumentul vechi de 368 de ani, aflat în patrimoniul UNESCO.
"Numărul acestor insecte creşte când nivelul de poluare al apei este ridicat. Ele formează roiuri şi sunt atrase de piatră sau nisip, deci sunt atrase spre Taj. Dârele verzi lăsate pe marmura albă a monumentului este clorofilă digerată parţial combinată cu materiile fecale ale insectelor. Nu cred că va afecta monumentul", a spus Maheshvri..
Gradul de poluare din Agra a crescut de trei ori peste standardele globale din cauza urbanizării şi industrializării zonei.