Polonia și alte state vecine cu Ucraina au convenit să ajute țara să-și vândă stocurile de cereale pe piețele mondiale, după ce invazia rusă i-a blocat exporturile. O parte din această ofertă se acumulează acum în Europa de Est și amenință mijloacele de trai locale, scrie Le Monde
Mulți cultivatori și-au păstrat recolta în așteptarea unor prețuri mai mari. În schimb, o încetinire globală mai amplă a făcut ca valoarea cerealelor să scadă, lăsând fermierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria să se confrunte cu venituri mai mici.
Cinci țări din Europa Centrală au cerut astfel, în urmă cu câteva zile, Comisiei Europene să instituie ajutoare suplimentare pentru fermierii din aceste țări afectate de importurile mari, în special de cereale din Ucraina, care destabilizază piețele locale.
„Solicităm stabilirea unor surse suplimentare de finanțare, pe lângă măsurile de urgență planificate, pentru a sprijini producătorii agricoli care au suferit pierderi și riscă să piardă lichidități financiare”, au scris șefii guvernelor poloneze, slovac, președintele ungar, român și bulgar.
Acțiuni de protest ale fermierilor sunt organizate de ceva vreme în Polonia, în timp ce grâul sosit din Ucraina pentru a fi transferat în alte țări din lume rămâne adesea în urmă, provocând saturarea silozurilor și o scădere semnificativă a prețului acestuia.
În plus, cele cinci țări au cerut Comisiei „să exploreze posibilitatea de a cumpăra excedente de cereale din statele membre învecinate în scopuri umanitare” .
Polish farmers protest the import of grain from Ukraine. This grain was supposed to be feeding Africans but it is flooding the EU markets instead and destroying also Polish farmers, who are facing the consequences of the actions of their government.pic.twitter.com/dLToiWWnqX
— Tojásos Hokedli (@ToyHok) April 1, 2023