UE vrea să ajute fermierii din România, Polonia și Bulgaria afectați de afluxul de cereale ucrainene

21 Mar 2023
UE vrea să ajute fermierii din România, Polonia și Bulgaria afectați de afluxul de cereale ucrainene

Comisia Europeană a anunțat că dorește să acceseze o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria, destabilizați de afluxul de importuri agricole ucrainene după ridicarea taxelor vamale decisă de Uniunea Europeană (UE) în urma invaziei. a ţării de către Rusia. Bruxelles-ul propune să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane și României 10,05 milioane și, de asemenea, autorizează aceste trei țări să dubleze aceste sume prin ajutorul de stat, scrie La Figaro.

Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanțat din rezerva politicii agricole comune (PAC), are ca scop compensarea „pierderilor economice datorate creșterii importurilor de cereale și semințe oleaginoase” din Ucraina „și limitarea impactului dezechilibrelor pieței” a spus executivul UE.

UE suspendase în luna mai anul trecut, timp de un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina, pentru a sprijini economia țării atacate de Rusia și - în domeniul agricol - pentru a-i permite să-și exporte stocurile de cereale după închiderea traseul Mării Negre. Însă, ca urmare, statele vecine ale UE au înregistrat o creștere a sosirilor de porumb, grâu și chiar semințe de floarea soarelui, destabilizand piețele locale în detrimentul fermierilor lor, a declarat presei comisarul pentru agricultură, Janusz, Wojciechowski.

Polonia și Bulgaria suferă de o „aprovizionare în exces” semnificativă care scade prețurile, în timp ce România, „nodul coridoarelor de solidaritate” pentru exportul producției ucrainene în restul lumii, suferă de presiune asupra structurilor sale logistice, a explicat el. .

Bruxelles-ul propune să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane și României 10,05 milioane și, de asemenea, autorizează aceste trei țări să dubleze aceste sume prin ajutorul de stat.

Propunerea este înaintată celor douăzeci și șapte de state membre, care ar trebui să decidă în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie, potrivit Bruxelles-ului, care speră să primească primele plăți până la sfârșitul lunii septembrie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră