Supermarketurile din Portugalia pun dispozitive antifurt pe conservele de pește

09 Dec 2022
Supermarketurile din Portugalia pun dispozitive antifurt pe conservele de pește

În Portugalia, unde inflația este foarte mare, furturile din magazinele alimentare sunt în creștere. În unele supermarketuri din Lisabona sau Porto se vând acum conserve de ton la 1,79 euro închise în cutii de plastic antifurt, scrie TF1Info

Din septembrie, furturile de alimente de bază – ton, dar și pâine, cafea, orez – au luat amploare în supermarketuri, în special în orașe, deplânge Gonçalo Lobo Xavier, președintele Asociației Portugheze de Distribuție (APED) citând și mărturia agenților de securitate.

Acești oameni fură ca să supraviețuiască, să mănânce, pot să înțeleg asta. Nu vorbim de furtul lucrurilor de lux, ci de cele de bază", analizează un trecător.

În magazinul său alimentar din cartier, Vitor Gomes, comerciant, a remarcat această tendință. "Nu mai monitorizez magazinul. Uneori văd că cineva încearcă să fure ceva, îmi dau seama că un produs a dispărut" , explică el.

Cu cel puțin 40% mai multe furturi într-un an

Potrivit datelor poliției, este posibil ca numărul furturilor de alimente să fi crescut până la sfârșitul anului cu cel puțin 40% față de anul trecut. Cel puțin, pentru că aceste previziuni iau în calcul doar furturile depistate și semnalate forțelor de ordine.

În Portugalia, inflația la produsele alimentare a ajuns la 17%. "De exemplu, prăjiturile astea, plăteam 2 euro pentru ele. Acum sunt 2,80 euro. Cumpăr mai puține fructe, mâncam două-trei pe zi, acum mănânc doar una. Trebuie să mă lipsesc" , spune un trecător. . 

Asociațiile ajută din ce în ce mai multe familii

La fel ca aproape unul din cinci portughezi, Bruno trăiește acum sub pragul sărăciei, cu mai puțin de 554 de euro net pe lună. Acest tată a doi copii se bazează pe organizații de caritate. Aproape 250 de familii vin pentru ajutor, un număr care este în continuă creștere. "Aşteptăm mult mai mulţi oameni şi profiluri noi. Familii din clasa de mijloc care nu ne-au chemat niciodată până acum", explică un voluntar. 

Portugalia este statul membru al Uniunii Europene unde rata sărăciei a crescut cel mai mult într-un an.

Din această vară, s-a observat o creștere a furturilor la raft și în Danemarca, Germania, Marea Britanie și Spania, din aceleași motive. Unele supermarketuri aleg să închidă o parte din casele automate pentru a limita fenomenul. În Anglia lanțurile Aldi, Tesco și Asda au instalat, de asemenea, încuietori pentru anumite necesități de bază.

Alte stiri din Externe

Ultima oră