Având în vedere agresivitatea lui Putin, „trebuie să facem niște alegeri grele”, a spus Richard Dearlove, fostul șef MI6, scrie Politico
Richard Dearlove, fostul șef al agenției de spionaj MI6 din Marea Britanie, nu a fost niciodată un personaj care să-și rețină cuvintele.
Anul trecut el i-a criticat pe „ membrii eminenți ai propriei noastre elite” pentru că „făceau jocul inamicilor noștri”, „muncind pentru Huawei” și „refuzând să publice un studiu științific serios care pune sub semnul întrebării narațiunea chineză despre originile” COVID-19. Așadar, nu ne-am aștepta să trateze Germania cu mănuși în urma interceptării extraordinare de către Rusia a ceea ce trebuia să fie o discuție secretă între șeful forțelor aeriene ale țării și trei subalterni.
Într-adevăr, fostul spion de top nu avea nimic din asta: „Știi la fel de bine ca mine că dosarul lor de securitate a fost îngrozitor. Este destul de șocant, de fapt”, a spus Dearlove.
„Angela Merkel conducea Germania de pe un telefon mobil. Deci, ai putea fi sigur că rușii o ascultau – și probabil că încă o mai ascultă. Cred că problema cu Germania este că acum este temperamental pacifistă și nu a luat niciodată în serios securitatea”, a adăugat el.
Dar Germania nu este singura sursă de alarmă pentru Dearlove, în vârstă de 79 de ani. El este, de asemenea, îngrijorat de starea generală de nepregătire și instabilitate occidentală.
Când vine vorba de Germania, nu înseamnă că „nu există oameni care să ia asta în serios, dar sunt o mică minoritate”, a spus Dearlove. El a continuat să-l menționeze pe August Hanning, fostul președinte al agenției germane de informații externe, BND - și un prieten personal - ca fiind una dintre persoanele care o face. Iar Hanning însuși a avertizat că interceptarea de către Rusia a teleconferinței extrem de sensibile este probabil doar „vârful aisbergului”.
Când era șef MI6, Dearlove a fost foarte selectiv în ceea ce privește ceea ce avea să împărtășească cu BND, temându-se că se va scurge prea ușor în Rusia. „Au fost anumite lucruri extrem de sensibile pe care nu le-am fi spus germanilor”, a spus el.
Cu toate acestea, având în vedere rolul Germaniei în sprijinul Occidentului asupra Ucrainei, ar putea fi mai dificil pentru actualul șef MI6, Richard Moore, să rețină astfel de informații. „Germanii vor fi foarte nervoși, foarte nesiguri cum să-și joace cărțile și vor fi disperați să obțină îndrumări”, a spus Dearlove.
Dincolo de Germania, însă, Marea Britanie este, de asemenea, o preocupare specială pentru maestrul spion pensionat.
Când vine vorba de Marea Britanie, Dearlove identifică un decalaj între cuvinte și acțiuni, între avertismente - cum afirmă secretarul de stat pentru apărare Grant Shapps, Marea Britanie trebuie să decidă „dacă să se predea în fața unei avalanșe de probleme sau să facă tot ce poate pentru a înfrunta pericolul”— și luând efectiv măsuri eficiente pentru a fi pregătiți. „Dacă ai opri pe cineva pe stradă aici, în Marea Britanie, și l-ai întreba dacă crede că Marea Britanie este în război, s-ar uita la tine ca și cum ai fi nebun”, a spus Dearlove. „Dar suntem în război – suntem angajați într-un război gri cu Rusia și încerc să le amintesc oamenilor despre asta.”
Dearlove este usturator cu privire la nivelul cheltuielilor pentru apărare ale Marii Britanii, considerându-l pur și simplu insuficient pentru a face față amenințărilor reprezentate de Rusia și China. În bugetul de primăvară de săptămâna trecută, cancelarul Jeremy Hunt a anunțat că nu vor exista bani noi imediat pentru forțele armate ale Marii Britanii, alegând să mențină cheltuielile de apărare la 2% din venitul național din cauza unei constrângeri fiscale, a nevoilor Serviciului Național de Sănătate și a reducerilor de impozite.
Cu toate acestea, potrivit lui Malcolm Chalmers de la Royal United Services Institute, în termeni reali, aceasta reprezintă o scădere și va însemna probabil reducerea capacităților. „Tot ceea ce nu face parte din bugetul nuclear va fi supus unei presiuni severe”, a spus Chalmers într-un comunicat. „Guvernul va trebui să ia niște decizii neplăcute pe termen scurt între diferitele capacități de echipamente convenționale într-un moment în care războiul din Ucraina pune în lumina reflectoarelor capacități neglijate în care forțele noastre armate trebuie în mod clar să investească mai mult”, a adăugat el.
„Trebuie să facem niște alegeri grele și mă tem că alegerile grele sunt în fața noastră chiar acum. Ar trebui să cheltuim cel puțin 2,5%”, a spus el. „Trebuie urgent să construim mai multe nave. Avem nevoie de o marina mult mai mare. Și avem nevoie de mai mulți soldați, pentru numele lui Dumnezeu”, a mormăit el, observând că războiul din Ucraina a demonstrat importanța forței de luptă.
Însă fostul șef al MI6 se bucură de ceea ce fac națiunile central-europene și baltice, lăudând în special Polonia pentru atingerea unui nivel record al cheltuielilor pentru apărare în cadrul NATO. Polonia cheltuiește acum aproape 4% din PIB pentru apărare și chiar în această săptămână, președintele Andrzej Duda a avertizat că „ ambițiile imperialiste ale Rusiei și revizionismul agresiv împing Moscova către o confruntare directă cu NATO, cu Occidentul și, în cele din urmă, cu întreaga lume."
„În vreme ce Rusia trece la o economie de război și alocă aproape 30% din bugetul său anual pentru a se înarma, este timpul ca toți membrii NATO să urmărească să cheltuiască 3% din PIB pentru apărare”, a spus Duda.
Dearlove consideră că această creștere a cheltuielilor pentru apărare este, de asemenea, necesară ca o „asigurare Trump”. „Dacă [fostul președinte al SUA Donald] Trump va ajunge la putere, până când va ajunge, majoritatea membrilor NATO fie vor fi pe drumul cel bun, fie vor mai cheltui 2% din PIB-ul lor pentru apărare”, a spus el. Și asta ar trebui să ajute să facem față unui alt mandat Trump la Casa Albă.
„Este destul de diferită de situația din prima rundă. Sunt de acord cu ceea ce a făcut Trump când a criticat NATO în primul său mandat, și în special pe germani. Dacă germanii încep cu adevărat să cheltuiască serios pentru reînarmare - ceea ce ar trebui să facă din cauza dimensiunii economiei lor - ar fi total transformator", a spus el.
Cu toate acestea, Dearlove, care a condus MI6 între 1999 și 2004, este ambivalent în privința lui Trump, care se plânge că membrii europeni ai NATO nu își plătesc drumul și a mers atât de departe încât a amenințat cu retragerea din parteneriat. Dearlove a declarat recent postului britanic Sky News că realegerea lui Trump ar fi „problematică” din cauza problemelor sale cu NATO și că, dacă fostul președinte american ar acționa în grabă, ar putea cauza multe daune, inclusiv securității Marii Britanii.
Deși Dearlove a remarcat că lui Trump pare să-i placă Marea Britanie – spre deosebire de președintele în exercițiu Joe Biden – și ar putea exista o șansă ca Marea Britanie să încheie un acord comercial cu el la Casa Albă. „Lui Trump îi place din punct de vedere emoțional Marea Britanie. Îi place mai mult decât îi place lui Biden. Adică, Biden este un catolic irlandez american de modă veche cu toate prejudecățile pe care catolicii irlandezi le au despre Anglia”, a spus el.
Dearlove a mai spus că „se întâmplă destul de multe în culise” în ceea ce privește „oamenii care vorbesc cu oamenii de securitate națională [al lui Trump]”, făcându-i să înțeleagă importanța NATO. „Nu cred că este o cauză pierdută”, a adăugat el.
Cu toate acestea, există un lucru care îi place cu siguranță la Trump - imprevizibilitatea lui. „Principiul descurajării se bazează într-adevăr pe incertitudine și pe a nu [a fi capabil] să ghicească ce va face adversarul tău. Și vreau să spun, în ceea ce privește ghicirea ce va face Trump, el are un efect descurajant pentru că nu poți fi niciodată sigur ce va face în continuare”, a spus Dearlove.
Acest lucru poate fi de mare beneficiu atunci când ai de-a face cu inamicii, desigur. Problema este atunci când tratezi prietenii în același mod imprevizibil.