Summitul Rusia-Africa: cine va apărea în fotografie cu Vladimir Putin

26 Iul 2023
Summitul Rusia-Africa: cine va apărea în fotografie cu Vladimir Putin

Al doilea summit Rusia-Africa, dedicat aprofundării legăturilor dintre Moscova și continentul african, va avea loc pe 27 și 28 iulie la Sankt Petersburg. Cel puțin șase șefi de stat și-au confirmat vizita la Sankt Petersburg, precum și Moussa Faki Mahamat, președintele Comisiei Uniunii Africane, scrie Le Monde.

Într-o perioadă în care concurența dintre occidentali și ruși devine din ce în ce mai puternică, în special în Africa, prezenta șefilor de stat africani la Sankt Petersburg pe 27 și 28 iulie a fost până în ultimul moment obiectul presiunii și al negocierilor din partea fiecăreia dintre cele două tabere.

La un an și jumătate de la izbucnirea războiului în Ucraina și la doar o lună de la rebeliunea grupării paramilitare ruse Wagner, numărul acestora este o problemă simbolică și diplomatică majoră pentru Vladimir Putin.

„Vom semna un pachet important de acorduri interguvernamentale și interministeriale și memorandumuri cu statele și asociațiile regionale de pe continent ”, a promis el într-un comunicat de luni, 24 iulie, înainte de a anunța că va fi aprobat, la finalul acestui summit, planul de acțiune”  trasând contururile „parteneriatului Rusia-Africa până în 2026”.

În 2019, în timp ce Moscova intenționa să-și anunțe marea întoarcere în Africa cu primul său summit Rusia-Africa, 45 de șefi de stat și de guvern au făcut călătoria la Soci. Anul acesta, Kremlinul nu a anunțat cifre. Potrivit informațiilor din Le Monde, cel puțin șase șefi de stat și-au confirmat deja participarea la summit, precum și Moussa Faki Mahamat, președintele Comisiei Uniunii Africane (UA).

Securitate și negocieri economice

Egipteanul Abdel Fattah Al-Sissi, care a coprezidat întâlnirea de la Soci în urmă cu cinci ani, a plănuit să facă această călătorie, la fel ca sud-africanul Cyril Ramaphosa, al cărui partid este un aliat de multă vreme al Moscovei. Macky Sall, președintele Senegalului, care se abținuse la voturile asupra agresiunii ruse asupra Ucrainei de la ONU la începutul ofensivei, și-a confirmat prezența.

Fără surpriză, la Sankt Petersburg sunt anunțați și principalii aliați ai Moscovei: centralafricanul Faustin-Archange Touadéra și malianul Assimi Goïta, care apelează ambii la paramilitarii Grupului Wagner. Dacă prezența sa este confirmată, ar fi prima călătorie a colonelului malian în afara continentului de la lovitura de stat din august 2020.

Il va urma căpitanul burkinabez Ibrahim Traoré pe vecinul său? Acest lucru este anunțat de Ouagadougou. Călătoria primului ministru la Moscova, daorită unui intermediar malian, în decembrie, fusese larg comentată, chiar dacă Ouagadougou pare pentru moment a decis să nu apeleze la mercenari ruși. În orice caz, a fost anunțată o delegație puternică a operatorilor economici burkinabe.

Generalul sudanez Al-Bourhane, aflat în război cu forțele generalului Hemetti, nu va părăsi Khartoum. Dar țara, care a continuat să-și consolideze relațiile cu Rusia – care vrea să construiască o bază navală la Marea Roșie – va trimite vicepreședintele Consiliului Suveran, precum și cel puțin patru miniștri. Alte state, precum Algeria sau Mauritania, au preferat să fie reprezentate de prim-ministrul lor.

Dincolo de problema simbolică, prezența oficialităților africane la Sankt Petersburg s-ar putea dovedi crucială în negocierile de securitate (Wagner este în proces de redimensionare a prezenței sale în anumite țări precum Republica Centrafricană, unde sute de combatanți au părăsit țara în ultima perioadă. săptămâni) și economice, în special în jurul livrărilor de cereale.

„Companiile ruse sunt interesate să-și intensifice activitatea pe continent în sectorul high-tech, explorările geologice, sectorul energetic, inclusiv energia nucleară, industria chimică, minerit, ingineria transporturilor, agricultură și pescuit”, a subliniat Vladimir Putin în comunicatul său de presă luni.

Peste 2.600 de lideri de afaceri invitați

Sute de operatori economici, politicieni, membri ai societății civile și jurnaliști sunt așteptați și ei la summitul politic. Jurnaliștii din țări „neprietenoase” nu au fost acreditați, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al președinției ruse în iunie. Potrivit unei liste neoficiale întocmite de Moscova la mijlocul lunii iulie și care s-a scurs, au fost invitați 2.645 de lideri de afaceri africani și occidentali, fără să se spună dacă toți vor fi prezenți. Aceste nume au fost publicate pe 18 iulie pe site-ul ucrainean InformNapalm de către hackerii Cyber ​​Resistance pentru a, spun ei, să ofere o ultimă șansă unor oaspeți străini, care încă se gândesc să participe la acest eveniment dubios, să ia decizia corectă și să își anuleaze vizita”. Acest colectiv a făcut deja titluri în aprilie, după ce a pretins că se află în spatele piratarii e-mailurilor unui spion militar rus căutat de FBI pentru că a participat la piratarea e-mailurilor de campanie ale lui Hillary Clinton, înainte de alegerile prezidențiale din 2016.

Această listă neoficială reunește atât personalități care și-au garantat prezența la summit, cât și persoane invitate, dar care nu și-au confirmat participarea, după cum au explicat unii dintre ei, contactați de Le Monde . „M-au tot sunat un senegalez și un rus, insistând că sunt de acord să vin, dar pe cheltuiala mea, fără să plătesc hotelul sau biletul de avion. Nu există nici măcar diurnă. Am refuzat în sfârșit invitația” , relatează cu amărăciune un senegalez care preferă să rămână anonim.

Unele țări par să se chinuie să-și arate indiferența față de acest summit. În Benin, anturajul președintelui Patrice Talon precizează astfel că nu dețin nu există informații cu privire la trimiterea unei delegații”. Coasta de Fildes, un alt aliat major al Parisului în Africa de Vest, se va mulțumi cu o prezență minimă: doar managerul său de afaceri din Rusia va fi la Saint-Petersburg. Potrivit unui apropiat al președintelui Alassane Ouattara, acesta din urmă nu a omis să-i amintească lui Yurii Pyvovarov, pe 13 iulie, de ambasadorul ucrainean care venise să-i prezinte acreditările, că „Coasta de Fildeș i-a stat alături” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră