SUA vrea sa folosească câini robot pentru a urmări migranții

14 Feb 2022
SUA vrea sa folosească câini robot pentru a urmări migranții

Autoritățile americane testează noi tehnologii pentru a detecta trecerea ilegală a frontierei în Mexic: câini-roboți însărcinați să detecteze migranții sau traficanții de droguri la graniță, scrie L'Express

 

Este un fel de versiune canină a lui Terminator. Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) experimentează câini-roboți însărcinați să detecteze migranții sau traficanții de droguri la granița cu Mexic. Aceste patrupede din metal negru, care seamănă mai mult cu lăcuste gigantice decât cu câini, sunt echipate cu camere și senzori și transmit date video și de supraveghere în timp real. „Nu fi surprins dacă, în viitor, îl vedem pe robotul Fido pe teren, mergând alături de agenții de poliție și frontieră”, se arată în comunicatul DHS.

Scopul acestor high-tech Fido este de a da o mână de ajutor ofițerilor care patrulează pe terenuri greu accesibile și la temperaturi extreme. „Frontiera de sud poate fi un loc inospitalier pentru oameni”, observă Brenda Long, de la departamentul de cercetare și dezvoltare DHS. „Tocmai de aceea o mașină poate excela aici”.

Roboții de 45 de kilograme proiectați de Ghost Robotics au fost antrenați să circule pe nisip, stâncă, teren în pantă, scări... Donald Trump și-a dorit cu orice preț un zid de frontieră dar construcția lui este costisitoare iar tronsoanele care mai rămân de construit sunt în colțuri abrupte sau predispuse la inundații.

De ani de zile, polițiștii de frontieră au dezvoltat așadar un „zid” mai discret și mult mai eficient compus din turnuri de veghe cu camere, senzori îngropați în pământ și alte dispozitive sofisticate de detectare a intrărilor și ieșirilor. De asemenea, folosesc drone și avioane.

De când Joe Biden a venit la putere, situația de la graniță s-a înrăutățit odată cu un aflux uriaș de migranți. Peste 1,7 milioane de oameni au fost reținuți între octombrie 2020 și septembrie 2021, un record istoric. DHS asigură că acești câini mecanici testați timp de doi ani și jumătate nu pot să aibă interacțiuni cu migranții. Dar organizațiile pentru drepturile civile sunt îngrijorate. În urmă cu câteva luni, Ghost Robotics a expus la o expoziție comercială același robot echipat cu o armă .

Tehnologia robotului


Costul și eficacitatea lor ridică, de asemenea, întrebări. Se mișcă încet, iar bateria lor are o durată de viață limitată. Potrivit rapoartelor de la unitățile de poliție care au testat un concurent Ghost Robotics, patrupedul cade des și, în timpul unei amenințări cu bomba, s-a așezat și a refuzat să se apropie de valiză-bombă! Poliția din New York a renunțat să mai folosească dispozitivul în fața protestelor.

Cei care se opun proiectului s-au temut de o reapariție a gafelor și au denunțat militarizarea în creștere a forțelor de ordine. „Această tehnologie robotică amenință să se răspândească în tot felul de direcții înspăimântătoare.” spune Jay Stanley de la Uniunea Americană pentru Libertăți Civile. Grupul militează pentru ca guvernul american să abandoneze „această idee periculoasă” și să „oprească coborârea într-o distopie anti-migranti”.

Până acum, DHS nu a dat o dată pentru punerea lor în funcțiune.

Sursa: L'Express

Alte stiri din Externe

Ultima oră