SUA trimit un avertisment Israelului după publicarea unui articol despre utilizarea scuturilor umane

17 Oct 2024
SUA trimit un avertisment Israelului după publicarea unui articol despre utilizarea scuturilor umane

Statele Unite au considerat miercuri „incredibil de tulburătoare” informațiile din New York Times conform cărora armata israeliană i-a folosit pe palestinieni ca scuturi umane în Fâșia Gaza, scrie Le Monde

Potrivit cotidianului american, unitățile armatei israeliene răspândite în cinci orașe de pe teritoriul palestinian i-au forțat pe civili să îndeplinească sarcini precum căutarea de explozibili sau cercetarea în interiorul tunelurilor Hamas, cu scopul de a-și proteja soldații.

„Dacă faptele prezentate în acest articol sunt corecte, ele sunt complet inacceptabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller, întrebat despre acest lucru în timpul informării sale zilnice.

„Nimic nu poate justifica folosirea civililor ca scuturi umane. Aceasta ar fi o încălcare nu numai a dreptului internațional umanitar, ci și a propriului cod de conduită al armatei israeliene”, a continuat el, precizând că în cadrul armatei israeliene este în desfășurare o anchetă.

„Chiar mai mult decât o investigație, [dacă autoritățile israeliene] constată încălcări, oamenii trebuie să fie trași la răspundere și (…) să fie luate măsuri pentru a se asigura că aceste practici nu se repetă”, a adăugat Matthew Miller.

Alte stiri din Externe

Ultima oră