SUA și Israelul iau în considerare o forță de menținere a păcii în Gaza

01 Noi 2023
SUA și Israelul iau în considerare o forță de menținere a păcii în Gaza

SUA și Israelul iau în considerare posibilitatea unei forțe multinaționale care ar putea include trupe americane, britanice și franceze în Fâșia Gaza, în cazul în care forțele israeliene reușesc să înlăture Hamas, scrie The Guardian

Oficialii americani și israelieni care explorează opțiunile pentru viitorul Gaza au discutat, de asemenea, o a doua opțiune care ar înființa o forță de menținere a păcii după modelul uneia care supraveghează un tratat de pace Egipt-Israel din 1979, a scris Bloomberg

O a treia opțiune ar pune Gaza sub supraveghere temporară a ONU, a spus acesta. Sursele au remarcat că conversațiile sunt încă într-un stadiu incipient și multe s-ar putea schimba.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken , a făcut aluzie la provocarea de a veni cu un plan pentru viitorul Gaza atunci când s-a adresat marți unui panel al Senatului.

„Nu putem avea o revenire la status quo-ul cu Hamas care conduce Gaza”, a spus Blinken comisiei de credite din Senat. „De asemenea, nu putem fi de acord– și israelienii încep ei înșiși cu această propunere – ca Israelul să conducă sau să controleze Gaza.” El a adăugat:

Între aceste bancuri există o varietate de posibile permutări pe care le analizăm foarte atent acum, la fel ca și alte țări.

Casa Albă și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze planurile marți.

Oficialii israelieni au spus în mod repetat că nu intenționează să ocupe Gaza, dar au mai spus că continuarea guvernării de către Hamas este inacceptabilă după atacul din 7 octombrie în care grupul a ucis 1.400 de israelieni și a luat ostatici peste 200 de oameni. Există, de asemenea, puține dovezi că Autoritatea Palestiniană, care guvernează Cisiordania, ar fi dispusă sau capabilă să preia Gaza. Hamas a fost desemnat grup terorist de SUA și Uniunea Europeană.

Toate cele trei opțiuni reprezintă un pericol politic pentru președintele Joe Biden și pentru alte națiuni, inclusiv statele din Golf, ca să nu mai vorbim de Israel. Biden crede că punerea în pericol chiar și a unui mic contingent de trupe americane s-ar putea dovedi riscantă din punct de vedere politic, potrivit unei persoane familiarizate cu gândirea sa, care a adăugat că SUA nu sunt aproape de a lua o astfel de decizie. De asemenea, nu este încă clar dacă statele arabe ar putea fi interesate să participe, a spus o altă persoană.

În cele din urmă, Biden și alți oficiali americani spun că este necesar un punct final care implică un stat palestinian suveran, dar modul în care ar putea să se ajungă la acel rezultat abia a apărut în discuții, fie publice, fie private. Și Israelul spune că operațiunea sa militară ar putea dura luni și va avea ca rezultat o zonă tampon în jurul Gazei.

Potrivit persoanelor familiarizate cu problema, o opțiune ar acorda supraveghere temporară a Gazei țărilor din regiune, susținute de trupe din SUA, Marea Britanie, Germania și Franța. În mod ideal, ar include și reprezentarea națiunilor arabe precum Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, au spus sursele.

O a doua opțiune este o forță de menținere a păcii modelată după grupul Forțelor și observatorilor multinaționali care operează pe și în jurul peninsulei Sinai, punând în aplicare termenii tratatului de pace dintre Egipt și Israel. Israelul consideră că această idee este demnă de luat în considerare, potrivit unei persoane familiarizate cu problema.

O a treia opțiune ar fi guvernarea temporară a Fâsiei sub umbrela Națiunilor Unite. Acest lucru ar avea avantajul legitimității acordate de ONU, dar Israelul nu are încredere în organismul mondial.

La începutul acestei luni, ministrul israelian Benny Gantz l-a etichetat pe secretarul general al ONU Antonio Guterres drept „apologetul terorii”, după ce Guterres a susținut că atacurile din 7 octombrie „nu s-au petrecut într-un vid”.

Câțiva foști oficiali și grupuri externe au început deja discuții cu SUA și Israelul și au prezentat posibile planuri. Unul a venit de la Institutul de la Washington pentru Politica Orientului Apropiat, care a cerut o administrație interimară condusă de palestinieni, Agenția de Ajutor și Lucrări a ONU continuând să ofere hrană, sănătate și educație.

„Siguranța publică și aplicarea legii ar putea fi conduse de un consorțiu al celor cinci state arabe care au încheiat acorduri de pace cu Israelul – Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Maroc”, au scris cercetătorii Institutului Washington într-o notă din 17 octombrie. „Numai acele state arabe ar avea încrederea Israelului, care este esențială pentru ca acest efort să reușească.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră