SUA: Obiectul doborât de avioanele militare deasupra lacului Huron avea forma de "octogon"

13 Feb 2023
SUA: Obiectul doborât de avioanele militare deasupra lacului Huron avea forma de "octogon"

SUA au doborât un al patrulea obiect zburător duminică după-amiază deasupra Lacului Huron, au declarat oficialii, subliniind o apărare intensificată a spațiului aerian nord-american după descoperirea unui balon spion chinez suspect, scrie Wall Street Journal

Un avion de luptă F-16 a doborât obiectul cu același tip de rachetă folosit în cele trei doborâri anterioare, un AIM-9X Sidewinder, înainte de ora 15:00, a declarat un oficial al apărării american. Incidentul a avut loc la aproximativ 14 mile în interiorul graniței SUA peste Lacul Huron, a declarat un oficial canadian.

Un consilier al Congresului a spus că obiectul are forma unui octogon și că se afla la o altitudine de 6000m, reprezentând o amenințare pentru aeronavele comerciale.

A fost al patrulea obiect doborât deasupra Americii de Nord în ultimele zile, începând cu presupusul balon spion chinez care a fost distrus pe 4 februarie. Avioanele militare au doborât obiecte neidentificate peste Alaska vineri și peste teritoriul Canadei Yukon sâmbătă, ambele fiind descrise de oficiali americani și canadieni sub formă de cilindrii sau baloane.

Oficialii nu au stabilit încă cine a lansat obiectele și scopul acestora.

Nu a fost imediat clar dacă obiectul doborât peste Lacul Huron a fost legat de două incidente separate în acest weekend, când Administrația Federală a Aviației a închis temporar spațiul aerian operațiunilor civile, mai întâi peste Montana și mai târziu peste Lacul Michigan, pentru a sprijini operațiunile Departamentului de Apărare. 

Spațiul aerian a fost redeschis ulterior. După prima închidere, Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială, sau Norad, a declarat că a detectat o „anomalie radar” și a trimis avioane de luptă în zonă, dar nu a fost găsit niciun obiect. Nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii asupra incidentului de duminică.

În urma doborârii obiectelor vineri și sâmbătă, oficialii americani au contactat agențiile de cercetare pentru a determina dacă acestea ar putea avea legătură cu munca lor, au spus oficialii americani. Dar SUA nu a exclus că ar putea fi de origine străină, au spus ei.

Balon chinezesc care a călătorit peste SUA a determinat Norad să examineze mai îndeaproape datele radar brute, au spus oficialii, ceea ce a condus la descoperirea unor semnături radar pe care nu le văzuseră anterior. Datele au condus la o constelație de obiecte nou descoperite.

„Ceea ce facem este să schimbăm modul în care vizualizăm datele brute radar”, a spus unul dintre oficiali.

Cu noile date brute, care în unele cazuri includ și fotografii, informații și evaluarea deșeurilor, SUA speră să-și perfecționeze abordarea față de aceste obiecte, au spus oficialii.

Liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer a declarat că a fost informat cu privire la această problemă sâmbătă seara de către Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden.

„Până acum câteva luni nu știam de aceste baloane. Informațiile noastre și armata noastră nu știau”, a spus Schumer la emisiunea de televiziune „This Week” de la ABC.

Deși Schumer nu a vorbit direct despre originea celor mai recente două obiecte, el a spus că China a trimis baloane spion în întreaga lume.

„Nu sunt doar Statele Unite. Acesta este un echipaj de baloane. A fost văzut unul în America de Sud”, a spus el, adăugând că acum oficialii chinezi vor trebui să reconsidere aceste acțiuni.

„Cred că chinezii au fost umiliți. Cred că chinezii au fost prinși mințind. Și cred că este un adevărat pas înapoi pentru ei.”

China a spus că balonul doborât pe 4 februarie a fost pentru cercetare, nu pentru spionaj. 

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat duminică că echipele de recuperare se află în Yukon pentru a găsi și analiza resturile de la obiectul doborât sâmbătă.

„Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a proteja integritatea teritoriului nostru din America de Nord”, a spus Trudeau înainte de a se îmbarca într-un avion către Yukon, într-o călătorie programată anterior pentru a participa la o ceremonie indigenă. „Sunt încă multe de știut despre asta și de aceea analiza va fi foarte importantă.”

Președintele Biden și premierul Trudeau au ordonat doborârea sâmbătă a unui obiect care zboară la aproximativ 12000m  deasupra teritoriului Yukon, pe motiv că a încălcat spațiul aerian canadian.

Vineri, SUA au doborât un obiect care zbura deasupra Alaska, despre care Pentagonul a spus că a reprezentat o amenințare pentru aviația civilă.

Operațiunile de recuperare a obiectului doborât vineri au loc în condiții meteorologice severe lângă Deadhorse, Alaska, a anunțat Norad într-un comunicat sâmbătă.

„Nu avem alte detalii în acest moment despre obiect, inclusiv capabilitățile, scopul sau originea acestuia”, se arată în comunicatul Norad.

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a descris obiectul de deasupra Yukon ca fiind cilindric

„Importanța acestui moment nu trebuie subestimată. Am identificat obiectul împreună și l-am învins împreună”, a spus Anand despre misiunea comună SUA-Canada.

Ea a adăugat că aceasta a marcat pentru prima dată în istoria Norad când avioanele de luptă cu reacție au doborât un obiect. Norad a fost o parte centrală a strategiei de descurajare a armatelor americane și canadiene din Războiul Rece împotriva fostei Uniuni Sovietice.

Canada, sub presiunea administrației Biden, a dezvăluit anul trecut planuri de a cheltui zeci de miliarde de dolari canadieni în următoarele două decenii pentru a îmbunătăți capacitatea armatei de a detecta și urmări amenințările militare din Rusia și China în Arctica.

Alte stiri din Externe

Ultima oră