Documentele top secret ale Pentagonului, scurse online în ultimele săptămâni, au oferit o imagine rară asupra modului în care SUA spionează aliați și inamici deopotrivă, îngrijorându-i profund oficialii americani. Documentele spun ca Pentagonul l-a spionat pe Zelensky, temându-se că Kievul ar putea lovi Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, scrie CNN
Unele dintre documente, despre care oficialii americani spun că sunt autentice, dezvăluie amploarea cu care SUA spionează aliații cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina.
Altele dezvăluie gradul în care SUA au pătruns în Ministerul rus al Apărării și în organizația rusă de mercenari Wagner Group, în mare parte prin comunicații interceptate și surse umane, care ar putea fi acum întrerupte sau puse în pericol.
Altele divulgă slăbiciunile cheie ale armamentului ucrainean, apărării aeriene și dimensiunilor batalioanelor și pregătirii într-un moment critic al războiului, în timp ce forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva rușilor.
Ucraina și-a modificat deja unele dintre planurile militare din cauza scurgerii, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.
Pentagonul a susținut un „efort între agenții” pentru a evalua impactul scurgerii de informații, a declarat duminică secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.
„Departamentul Apărării continuă să examineze și să evalueze validitatea documentelor fotografiate care circulă pe site-urile de socializare și care par să conțină materiale sensibile și foarte clasificate”, a spus Singh într-un comunicat. „S-a susținut un efort interagenții, concentrat pe evaluarea impactului pe care aceste documente fotografiate l-ar putea avea asupra securității naționale a SUA și asupra aliaților și partenerilor noștri.”
Singh a adăugat că oficialii americani au discutat cu aliații și partenerii în weekend cu privire la scurgere și au informat „comitetele relevante ale Congresului”.
Scurgerea a determinat, de asemenea, Pentagonul să ia măsuri pentru a înăspri fluxul de astfel de documente extrem de sensibile, au spus oficialii, care sunt în mod normal disponibile în orice zi pentru sute de oameni din guvern.
Diplomații frustrați
În timp ce spionajul este o parte inevitabilă a modului în care comunitatea de informații americane colectează informații la nivel global, diplomații din unele dintre țările menționate au declarat pentru CNN că este frustrant – și dăunător reputației SUA – să vadă aceste informații expuse public.
Aliații americani fac evaluări ale daunelor, încercând să stabilească dacă vreuna dintre propriile surse și metode au fost compromise de scurgere.
„Ne așteptăm ca SUA să ne împărtășească o evaluare a daunelor în zilele următoare, dar abia așteptăm evaluarea lor. În acest moment ne facem pe ai noștri”, a spus un oficial dintr-o țară care face parte din acordul Five Eyes de partajare a informațiilor cu SUA, care include Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit.
„Examinăm aceste documente pentru a ne da seama dacă informațiile provin din colecția noastră”, a spus oficialul.
Un al doilea oficial al națiunii Five Eyes și-a exprimat îngrijorarea cu privire la scurgerile de informații despre războiul din Ucraina care împiedică țara pe câmpul de luptă.
Oficialul a mai subliniat că a fost alarmant să vezi unul dintre documentele din februarie intitulat „Rusia-Ucraina: Bătălia pentru regiunea Donbas se îndreaptă probabil către un impas pe tot parcursul anului 2023”. Documentul notează provocările legate de evaluarea „rezistenței operațiunilor Ucrainei”.
„Câștigurile pentru Ucraina vor fi greu de realizat, dar nu ajută ca evaluarea privată a SUA care indică un probabil impas de un an să fie dezvăluită public”, a spus oficialul.
Spionarea prietenilor
CNN a analizat 53 de documente scurse, toate par să fi fost produse între mijlocul lunii februarie și începutul lunii martie.
Un document dezvăluie că SUA îl spionează pe Zelensky. Acest lucru nu este surprinzător, a spus sursa apropiată lui Zelensky, dar oficialii ucraineni sunt profund frustrați de scurgere.
Raportul de informații american, care provine din informații de semnal, spune că Zelensky la sfârșitul lunii februarie „a sugerat lovirea de locații de desfășurare ale Rusiei în regiunea Rostov din Rusia” folosind vehicule aeriene fără pilot, deoarece Ucraina nu are arme cu rază lungă de acțiune capabilă să ajungă atât de departe.
Informațiile privind semnalele includ comunicații interceptate și sunt definite în linii mari de Agenția Națională de Securitate ca „informații derivate din semnale electronice și sisteme utilizate de ținte străine, cum ar fi sisteme de comunicații, radare și sisteme de arme”.
Informațiile ar putea explica comentariile publice ale SUA despre faptul că nu dorește să ofere Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune din cauza temerilor că Kievul le va folosi pentru a lovi în interiorul Rusiei. Dar Ucraina s-a angajat să nu folosească armele furnizate de SUA pentru a face acest lucru.
În mod similar, un alt raport de informații spune că China ar putea folosi atacurile ucrainene asupra țintelor din adâncul Rusiei „ca o oportunitate de a prezenta NATO drept agresor și ar putea să-și sporească ajutorul pentru Rusia dacă consideră că atacurile sunt semnificative”.
Mykhailo Podolyak, consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, a declarat vineri pe canalul său Telegram că el consideră că documentele care au fost difuzate sunt neautentice, nu au „nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei” și se bazează pe „ o mare cantitate de informații fictive” difuzate de Rusia.
Un alt document descrie, în detaliu remarcabil, o conversație între doi înalți oficiali sud-coreeni de securitate națională cu privire la preocupările Consiliului Național de Securitate al țării cu privire la o cerere de muniție a SUA.
Oficialii s-au îngrijorat că furnizarea de muniție, pe care SUA le-ar trimite apoi în Ucraina, ar încălca politica Coreei de Sud de a nu furniza ajutor letal țărilor aflate în război. Potrivit documentului, unul dintre oficiali a sugerat apoi o modalitate de a ocoli politica fără a o schimba efectiv - prin vânzarea muniției Poloniei.
Documentul a stârnit deja controverse la Seul, oficialii sud-coreeni spunând reporterilor că intenționează să ridice problema cu Washingtonul.
Oficiali din alte țări intenționează, de asemenea, să ridice problema cu Washingtonul, dar nu au avut încă aceste conversații, deoarece așteaptă să vadă ce spune administrația Biden despre documentele scurse în zilele următoare, au spus mai mulți diplomați.
Între timp, un raport de informații despre Israel a stârnit indignare în Ierusalim. Raportul, produs de CIA și provenit din serviciile de informații, spune că principala agenție de informații a Israelului, Mossad, a încurajat protestele împotriva noului guvern al țării – „inclusiv mai multe îndemnuri explicite la acțiune”, susține raportul.
Biroul prim-ministrului israelian a răspuns în numele Mossad-ului duminică dimineață, numind raportul „fals și fără nicio bază”.
„Mossadul și înalții săi oficiali nu au încurajat – și nu încurajează – personalul agenției să se alăture demonstrațiilor împotriva guvernului, demonstrațiilor politice sau oricărei activități politice”, se arată în declarație. „Mossadul și personalul său superior în serviciu nu s-au implicat deloc în problema demonstrațiilor și sunt dedicați valorii serviciului pentru statul care a ghidat Mossad-ul de la înființare.”
Un alt document clasificat, de asemenea, provenit din informații de semnale, oferă o fereastră asupra modului în care SUA evaluează politicile aliaților săi – și cum își pot exercita influența pentru a le schimba.
Documentul, intitulat „Israel: Căi pentru furnizarea de ajutor letal Ucrainei”, spune că Ierusalimul „probabil va lua în considerare acordarea de ajutor letal sub presiunea crescută a SUA sau o degradare percepută” în relația sa cu Rusia.
Un alt document dezvăluie ce cred SUA despre intențiile unor țări europene de a dona avioane de luptă Ucrainei, care cere avioanele de peste un an.
Pe 23 februarie, se arată în raport, Bulgaria și-a exprimat disponibilitatea de a dona Ucrainei flota sa de avioane MiG-29 – o „provocare”, evaluează raportul, deoarece va lăsa Bulgaria fără avioane de luptă pentru a-și îndeplini misiunile de poliție aeriană până la livrarea de F-16 fabricate în SUA, „care este la cel puțin un an distanță”.