SUA îi avertizează pe aliații europeni cu privire la eforturile Rusiei de a se sustrage de la sancțiuni

22 Apr 2023
SUA îi avertizează pe aliații europeni cu privire la eforturile Rusiei de a se sustrage de la sancțiuni

Moscova încearcă să obțină tehnologii sensibile prin ușa din spate, spune Washington, scrie FinancialTimes.

SUA au avertizat patru țări europene cu privire la metodele pe care Rusia le folosește pentru a se sustrage de la sancțiuni și le-au furnizat o listă detaliată a bunurilor cu dublă utilizare de mare valoare pe care încearcă să le achiziționeze, în timp ce Washingtonul își intensifică eforturile pentru a opri Moscova să achiziționeze arme pentru război în Ucraina.

Brian Nelson, subsecretar al Trezoreriei SUA pentru terorism și informații financiare, a vizitat în această săptămână Elveția, Austria, Italia și Germania într-un turneu menit să arate cum Rusia încearcă să-și repare lanțurile industriale de aprovizionare militare ocolind controalele exporturilor din vest.

„Rusia depune o mulțime de eforturi pentru ocolirea sancțiunilor noastre”, a spus un oficial american, adăugând că învață de la alte țări puternic sancționate, cum ar fi Iranul, despre cum să obțină tehnologii sensibile prin ușa din spate.

SUA au identificat bunurile pe care Rusia le dorește să le achiziționeze cel mai mult ca optice, cum ar fi oscilatoarele, osciloscoapele și componentele pentru imagini termice, componentele electronice, cum ar fi cele pe bază de semiconductori și matricele de porți programabile în câmp - un fel de circuit integrat. Trezoreria nu a precizat pentru ce arme sunt folosite aceste bunuri.

Oficialii au încercat, de asemenea, să alerteze oficialii, companiile și băncile din cele patru țări cu privire la „poențiale semnale roșii” care ar putea indica o evaziune a sancțiunilor, cum ar fi falsificarea contractelor pentru a ascunde legăturile cu Rusia, un refuz de a oferi detalii către bănci și expeditori cu privire la utilizarea unui produs și modificări frecvente sau de ultimă oră pentru utilizatorii finali sau beneficiarii plăților.

SUA și partenerii săi din G7 au făcut ca eliminarea lacunelor sancțiunilor și combaterea evaziunii să fie prioritate în ultimele luni, pe măsură ce apetitul pentru sancționarea unor noi părți ale economiei Rusiei scade.

Un efort comun al oficialilor din SUA, Marea Britanie și UE, lansat în această primăvară, a vizat țări precum Emiratele Arabe Unite, Turcia și state din Asia Centrală suspectate că sunt canale pentru exporturile de tehnologie și mașini către Rusia, care sunt apoi reutilizate de industria sa de apărare.

Oficialul american a spus că chiar și unele țări care s-au opus în mod public războiului Rusiei „nu fac acțiuni pentru a se asigura că Rusia nu își poate exploata companiile și băncile pentru a-și echipa armata”.

Au existat, a adăugat el, „un număr de modele tulburătoare în mai multe țări, inclusiv în Orientul Mijlociu și printre mai mulți vecini ai Rusiei, unde Kremlinul și-a adâncit legăturile financiare și fluxurile comerciale pe măsură ce alte piețe au fost închise”.

El a spus că Rusia a răspuns la întreruperile din lanțurile sale de aprovizionare de la începutul războiului, solicitând serviciilor sale de informații să identifice afaceri internaționale cu care să lucreze. De asemenea, a spus el, Rusia caută să „reumple intrările pierdute prin reutilizarea bunurilor”, cum ar fi microcipurile din electronice non-militare, precum și să-și reutileze instalațiile de producție.

Prioritatea Occidentului trebuie să fie, a spus el, să interzică Rusiei accesul la bunuri cu dublă utilizare și „să reducă aceste unități de producție reutilizate de la inputurile necesare pentru a umple golurile de producție”.

Această sarcină devenea din ce în ce mai urgentă, deoarece conflictul se apropia de un „punct critic de inflexiune”, a spus el. Oficialii occidentali ai apărării spun că Ucraina pregătește o contraofensivă de primăvară împotriva trupelor ruse de ocupare care ar putea determina cursul războiului.

Luna aceasta, SUA au anunțat noi măsuri care vizează indivizi și entități despre care se presupune că ar fi asistat la evaziunea sancțiunilor, ca parte a unui efort de a înăspri restricțiile mai repede decât poate Moscova să dezvolte noi mijloace pentru a le evita.

„Criteriile pentru eludarea sancțiunilor ar trebui extinse”, a spus un diplomat UE înalt. „Asta va strânge și mai mult lațul în jurul gâtului [lui Putin] atunci când vine vorba de a-și putea finanța războiul de agresiune.”

David O’Sullivan, reprezentantul UE pentru sancțiuni, a călătorit recent în Emiratele Arabe Unite, Turcia și Kârgâzstan pentru a transmite mesajul dur al Occidentului. Săptămâna viitoare, va vizita Kazahstanul împreună cu Elizabeth Rosenberg, un înalt oficial al trezoreriei SUA, apoi va merge în Uzbekistan, Serbia, Georgia și Armenia înainte de sfârșitul lunii mai.

„Aceste sancțiuni vor fi aici pentru o lungă perioadă de timp”, a spus el miercuri reporterilor la Washington. „Așadar, cu siguranță, pe partea europeană, există o reflecție în curs despre [cum] ar trebui să ne organizăm ușor diferit pentru a gestiona această sarcină, care va fi înaintea noastră pentru un număr de ani.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră