SUA caută modalități în care Congresul ar putea „pedepsi” Curtea Penală Internațională pentru mandatele israeliene

21 Mai 2024
SUA caută modalități în care Congresul ar putea „pedepsi” Curtea  Penală Internațională pentru mandatele israeliene

Președintele Camerei SUA, Mike Johnson, a criticat Curtea Penală Internațională după ce procurorul acesteia a solicitat mandate pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru ministrul apărării Yoav Gallant, spunând că caută o modalitate prin care Congresul să „pedepsească” instanța în cazul în care aceasta va continua, scrie Financial Times .

„CPI nu are nicio autoritate asupra Israelului sau Statelor Unite, iar decizia fără temei și ilegitimă de astăzi ar trebui să fie condamnată la nivel mondial”, a spus Johnson, un republican și aliat al candidatului la președinție Donald Trump.

Johnson a spus că decizia procurorului CPI a fost rezultatul „campaniei de presiune a administrației Biden împotriva Israelului și a investigațiilor sale ciudate ale departamentului de stat”.

Președintele a spus că Congresul analizează opțiuni precum sancțiunile „pentru a pedepsi CPI și a se asigura că conducerea sa se confruntă cu consecințe dacă vor continua”.

Blinken respinge decizia procurorului CPI

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a criticat anunțul procurorului ICC că solicită mandate de arestare pentru oficiali israelieni și a spus că comportamentul său ridică „întrebări tulburătoare ale procesului”.

„Respingem echivalența procurorului dintre Israel și Hamas. Este rușinos”, a spus Blinken. „Aceste și alte circumstanțe pun sub semnul întrebării legitimitatea și credibilitatea acestei investigații”.

El a adăugat: „Această decizie nu ajută cu nimic și ar putea pune în pericol eforturile în curs de a ajunge la un acord de încetare a focului care să scoată ostatici și să sporească asistența umanitară, care sunt obiectivele pe care Statele Unite continuă să le urmărească fără încetare”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră