- Grupul de jihadiști, renumiți pentru „brutalitatea lor extremă”, este cunoscut în special pentru că a fost autorul atacului aeroportului din Kabul din august 2021, scrie Le Figaro
În timp ce atacul asupra sălii de concerte Crocus din nord-vest de Moscova era încă în desfășurare, Statul Islamic (IS) și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul care a provocat cel puțin 133 de morți și 121 de răniți. Filiala afgană a ISIS este principalul suspect în acest atac, potrivit surselor americane de securitate citate de New York Times . Statul Islamic Khorasan, cunoscut sub numele de „EI-K” , a fost fondat în 2015 și este considerat „cel mai sângeros din Afganistan” , potrivit unei note publicate în 2021 de Institutul Francez de Relații Internaționale (IFRI). În prezent, nu se știe dacă cei patru presupuși atacatori – dintre cele 11 persoane arestate în Rusia – sunt afiliați grupării teroriste.
Informațiile americane strânseseră elemente care indicau că Statul Islamic din Khorasan (IS-K) pregătea un atac la Moscova: „La începutul acestei luni, guvernul american avea informații despre un atac terorist planificat la Moscova, care ar putea viza adunări mari, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtășit aceste informații autorităților ruse ”, a declarat Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.
„Fixație asupra Rusiei”
Se crede că EI-K a apărut dintr-o scindare în cadrul talibanilor pakistanezi. Jihadiștii care formează acest grup „au adoptat apoi o versiune mai violentă a islamului” , precizează New York Times , care citează surse de securitate americane. Khorasan, care în persană înseamnă „de unde vine soarele” , este numele medieval al Afganistanului, care includea apoi o parte din Turkmenistan, Uzbekistan și Tadjikistan. Potrivit Reuters, acești jihadiști sunt renumiți pentru „brutalitatea lor extremă” .
După o perioadă de liniște, gruparea teroristă începe din nou „atacurile externe ”, potrivit oficialilor americani de combatere a terorismului citați de New York Times . „EI-K s-a impus ca cea mai orientată ramură internațională a IS. A produs propagandă în mai multe limbi decât orice altă subsidiară de la înălțimea califatului (autoproclamat) din Irak și Siria ”, adaugă Lucas Webber, cofondatorul site-ului de specialitate Militant Wire, pentru AFP. Și a adăugat: „Această viziune internațională include o campanie ambițioasă și agresivă pentru a-și consolida capacitățile operaționale externe și a-și lovi diferiții inamici din străinătate” . The New York Times amintește că „majoritatea proiectelor lor teroriste din Europa au fost dejucate, ceea ce a condus la evaluarea că grupul avea capacități reduse” .
Dar Rusia este acum în vizorul grupului. „IS-K a fost fixat de Rusia de doi ani, criticându-l frecvent pe președintele Vladimir Putin în propaganda sa”, a declarat Colin P. Clarke, analist antiterorism la Soufan Group, o firmă de consultanță în securitate cu sediul la Washington, pentru ziarul american. York. „IS-K acuză Kremlinul că are sânge musulman pe mâini, cu referire la intervențiile Moscovei în Afganistan, Cecenia și Siria”. Pentru Michael Kugelman, de la Wilson Center, cu sediul la Washington și citat de Reuters, EI-K „consideră Rusia ca fiind complice la activități care îi asupresc în mod regulat pe musulmani” .
Atacurile din Afganistan și Iran
Acest grup de jihadiști este cunoscut în principal pentru că s-a aflat în spatele atacului împotriva aeroportului internațional din Kabul din august 2021, în mijlocul răsturnării guvernului afgan de către talibani. Acest atac a costat moartea a 13 soldați americani și a până la 170 de civili. De atunci, talibanii au purtat o luptă împotriva acestor jihadiști în Afganistan. Unul dintre liderii grupului și creierul atacului a fost ucis de talibani în aprilie 2023. Liderii afgani i-au împiedicat pe jihadiștii EI-K să „cuprindă teritoriul sau să recruteze un număr mare de foști luptători talibani care se plictiseau pe timp de pace – unul dintre cele mai rele scenarii avute în vedere după prăbușirea guvernului afgan susținut de Occident” , amintește New York Times .
Cel mai recent, Statul Islamic Khorasan a revendicat un atentat cu bombă care a ucis 84 de persoane în Kerman , Iran, în timpul procesiunii memoriale pentru generalul-maior Qassem Soleimani . În septembrie 2022, militanții EI-K au revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru un atac sinucigaș mortal împotriva ambasadei Rusiei la Kabul.
După crearea grupului în 2015, una dintre cele mai active subsidiare ale sale regionale a văzut numărul membrilor săi scăzând în jurul anului 2018. Forțele talibane și americane le-au provocat pierderi grele, contextualizează Reuters. Dar Statele Unite au declarat recent că capacitatea sa de a dezvolta informații împotriva grupărilor extremiste din Afganistan, cum ar fi ISIS, a fost redusă de la retragerea trupelor americane din țară în 2021.
În vizorul autorităților
EI-K rămâne totuși în vizorul autorităților occidentale. Germanii au arestat martea trecută doi presupuși jihadiști afgani, bănuiți că ar fi pregătit un atac în apropierea parlamentului suedez, într-un context de mare amenințare teroristă în țara scandinavă după incendiile Coranului. Unul dintre ei s-ar fi alăturat EI-K din Germania, își amintește AFP. Dar mai multe rețele au fost demontate anterior în Europa, în special o primă rețea ruso-tadjică din Germania în 2020. Altele au suferit aceeași soartă în 2022 și 2023.
Pe 7 martie, autoritățile ruse au susținut că au ucis membri suspecți EI-K în timpul unei operațiuni în regiunea Kaluga, la sud-vest de Moscova, acuzându-i că au pregătit un atac împotriva unei sinagogi a capitalei. Kazahstanul a confirmat moartea a doi dintre cetățenii săi în cadrul operațiunii.