Miliardarul american George Soros a băgat 400.000 de lire sterline într-o campanie al cărei obiectiv este de a anula ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), scrie Daily Telegraph.
"Omul care a ruinat Banca Angliei finanţează un complot pentru a contracara BREXIT", se alarmează Daily Telegraph.
În ediţia sa de joi, 8 februarie, cotidianul pro-BREXIT "dezvăluie" faptul că miliardarul George Soros s-a lansat într-o luptă pentru menţinerea Regatului Unit în UE. Cu titlu personal, filantropul american de origine ungară a injectat 400.000 de lire sterline (450.000 de euro) în această campanie, intitulată "Best for Britain".
După ce presa din Marea Britanie a dezvăluit că miliardatul George Soros a donat 400.000 de lire sterline unui ONG care încearcă să oprească ieşirea Marii Britanii din UE, acesta și-a mărit donația cu încă 100.000 de lire, scrie The Guardian. Într-un editorial publicat duminică, Soros a explicat de ce se opune BREXIT.
El explică, pentru Mail on Sunday, că este deranjat de faptul că este acuzat că atacă democraţia, şi consideră această acuzaţie drept cea mai serioasă, pe care trebuie să o combată.
"Ar trebui probabil să vorbesc un pic despre antecedentele mele şi despre motivele pentru care această ţară mă interesează mult. Experienţa formatoare pentru mine a fost ocuparea Ungariei de către Germania nazistă în 1944. Evreu fiind, probabil aş fi murit, dacă tatăl meu nu ar fi aranjat să obţină documente de identitate falsă şi ascunzători pentru familie şi alţi evrei. Am învăţat la 13 ani ce înseamnă un astfel de regim politic.
Ocupaţia nazistă a fost urmată de dominaţia comunistă, pe care am considerat-o atât de sufocantă, încât am fugit din Ungaria şi am găsit refugiu în Anglia, unde refugiaţii au fost trataţi mai bine decât în zilele noastre. Am petrecut nouă ani în această ţară şi am devenit un anglofil confirmat.
Munca m-a dus la New York în 1956, dar Marea Britanie a rămas apropiată inimii mele. Încă mai am o locuinţă la Londra şi îmi petrec o parte din an acolo.
Am avut mulţi ani afaceri în Marea Britanie, ca şi Rupert Murdoch, un cetăţean american şi un Brexist binecunoscut. Lucrul cel bun este că ambii "străini" au fost mai mult decât fericiţi să aducă locuri de muncă economiei britanice.
Ca tânăr, am fost puternic influenţat de anii petrecuţi în Marea Britanie. Am fost la London School of Economics, unde l-am întâlnit pe marele filosof austriac Karl Popper, care a devenit mentorul meu.
Sub influenţa sa, am reuşit să fac diferenţa între o societate deschisă - în care oamenii îşi aleg liderii, care ar trebui să servească interesele electoratului lor - şi o societate închisă, în care liderii exploatează poporul pe care îl ţine sub control.
Cred cu tărie în prima variantă, şi de aceea am decis să fondez Open Society Foundation şi să îmi dedica averea pentru a împărtăşi beneficiile democraţiei deschise şi ajutorării celor care suferă din cauza represiunii.
Open Society este caracterizată prin discuţii liniştite, raţionale, lipsite de criticismul toxic, personal, pe care l-am văzut în ultimele zile.
Sunt un mândru susţinător al Best For Britain, un grup care vrea ca Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene. Consider BREXIT o greşeală tragică", explică Soros în editorialul pentru Mail on Sunday.
În opinia sa, referendumul privind părăsirea UE a fost o eroare fatală. Pentru că realitatea o arată că referendumurile deseori duc la decizii greşite.
"Alimentaţi de agitatori fără scrupule, oamenii se folosesc de referendumuri pentru a-şi exprima lipsa de mulţumire faţă de situaţia de faţă, mai degrabă decât să studieze care sunt consecinţele acestora. Faptul că există lucruri nesatisfăcătoare nu înseamnă că se agravează. Asta s-a întâmplat cu Marea Britanie", în opinia sa.