Procedurile care implică încălcarea regulilor din epoca pandemiei, care au fost ulterior declarate neconstituționale în Slovenia, ar putea fi în curând oprite și ar putea afecta amenzile în valoare totală de câteva milioane de euro, potrivit unui proiect de lege aprobat de guvern, scrie Euractiv
De la sfârșitul stării de urgență pentru COVID-19, Curtea Constituțională a anulat prevederile legale privind bolile infecțioase și legea adunării publice – legislație care a servit drept bază legală pentru amenzile COVID-19.
Amenzile au fost unul dintre motivele pentru care au avut loc proteste antiguvernamentale pe parcursul unei mari perioade a pandemiei, iar noul guvern, în funcție de un an, și-a făcut un angajament de campanie să oprească toate procedurile de infracțiune și să ramburseze orice amenzi.
Ministrul Justiției, Dominika Švarc Pipan, a descris proiectul de lege drept un pas esențial în refacerea încrederii în statul de drept, „care a fost subminat în mod semnificativ de utilizarea represiunii excesive și neconstituționale... în timpul pandemiei”.
Între martie 2020 și mai 2022, peste 62.000 de proceduri judiciare au fost inițiate în temeiul legislației care a fost ulterior declarată neconstituțională, iar amenzile emise au totalizat 5,7 milioane de euro.
Aproximativ 30% sau puțin peste 1,7 milioane de euro în amenzi au fost plătite, restul sunt încă în așteptare, deși aplicarea a fost întreruptă la scurt timp după preluarea noului guvern.
Conform proiectului de lege, toate procedurile în derulare vor fi sistate oficial, iar toți cei care au plătit amenzi își vor primi banii înapoi, în timp ce datele privind infracțiunile vor fi șterse automat din evidențele publice.
Vorbind despre guvernul anterior de dreapta, ministrul a spus că s-a confruntat cu o mare incertitudine la începutul pandemiei și a trebuit să acționeze rapid pentru a adopta măsuri temporare care au încălcat libertatea de mișcare și dreptul la întrunire.
„Totuși – și acest lucru este crucial – astfel de măsuri trebuie să fie în concordanță cu principiile fundamentale ale ordinii constituționale și ale statului de drept... O criză nu poate și nu trebuie să fie o scuză pentru a le submina”, a adăugat ea.