Sifilis, gonoree, chlamydia: o creștere „îngrijorătoare” a infecțiilor cu transmitere sexuală în Europa

08 Mar 2024
Sifilis, gonoree, chlamydia: o creștere „îngrijorătoare” a infecțiilor cu transmitere sexuală în Europa

În 2022, cazurile de gonoree au crescut cu 48%, cu 70.881 cazuri în Uniunea Europeană, cele de sifilis cu 34% (35.391 cazuri) și cele de chlamydia cu 16% (216.508 cazuri), scrie Le Figaro.

Un val „îngrijorător” de infecții cu transmitere sexuală (ITS) a fost observat în Europa, a avertizat joi Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), care solicită o activitate sporită de prevenire.

În 2022, cazurile de gonoree au crescut cu 48%, cu 70.881 de cazuri în Uniunea Europeană, cele de sifilis înregistrează o creștere de 34% (35.391 de cazuri), iar cele de chlamydia cu 16% (216.508 cazuri), potrivit raportului anual al Agentia. „Această creștere este pe atât de uimitoare , pe atât de îngrijorătoare”, a declarat Andrea Ammon, directorul ECDC, la o conferință de presă.

„Aceste cifre, deși importante, reprezintă probabil doar vârful aisbergului, deoarece datele” ar putea fi subestimate, a adăugat ea, explicând că acest lucru se datorează diferențelor în practicile de screening, dar și accesului la serviciile de sănătate sexuală în cele 27 de țări acoperite de Agentia.

„Nevoie urgentă de conștientizare”

Rezultatele arată că există „o nevoie urgentă de a crește gradul de conștientizare cu privire la transmiterea ITS și necesitatea de a îmbunătăți prevenirea, accesul la screening și tratamente eficiente pentru a aborda această provocare de sănătate publică ”, a subliniat ECDC într-un comunicat de presă. „Trebuie să acordăm prioritate educației sexuale, să extindem accesul la serviciile de testare și tratament și să combatem stigmatul asociat cu ITS ”, a spus Ammon în declarație.

În plus, utilizarea consecventă a prezervativelor în timpul actului sexual, precum și „dialogul deschis” despre ITS ar trebui încurajate, deoarece contribuie la reducerea transmiterii infecțiilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră