Shimon Peres este una dintre figurile politice care au dominat scena mondială timp de şapte decenii.
Sicriul fostului preşedinte israelian Shimon Peres a fost scos la ora locală şi a României 08:30 din Knesset, Parlamentul israelian, şi dus spre cimitirul naţional Mont Herzl, în sunet de rugăciuni funerare evreiești.
La funeraliile fostului șef al statului Israel au fost prezenți președintele american Barack Obama, omologii săi francez și german, prințul Charles, regele Spaniei, dar și liderul palestinian Mahmoud Abbas, unul dintre foarte puținii înalți reprezentanți din lumea arabă.Premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul palestinian Mahmoud Abbas au dat mâna îndelung înainte de începerea funeraliilor fostului președinte. CNN a difuzat informația ca breaking news, semnificația momentului fiind una cu mare încărcătură. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la summitul privind schimbările climatice de la Paris, în urmă cu aproape un an. Venirea lui Abbas la Ierusalim este un eveniment rar, care nu s-a mai întâmplat de mulți ani, președintele palestinian beneficiind de un permis special din partea guvernului israelian pentru a vizita Orașul Sfânt.
Niciun președinte arab nu este prezent la ceremonie. Egiptul, una din cele două două state arabe care au făcut pace cu Israelul, și-a trimis totuși ministrul de externe.
Sub un cort instalat pentru a-i primi pe liderii veniți să asiste la ceremonie, Abbas și Netanyahu au schimbat câteva cuvinte. "Mă bucur să vă văd. A trecut mult timp", i-a spus Abbas în engleză șefului Guvernului israelian, după care a salutat-o pe soția acestuia, Sara Netanyahu, conform unei înregistrări video difuzate de purtătorul de cuvânt al premierului israelian.
Sicriul, acoperit cu drapelul israelian, a fost scos din sediul Legislativului israelian pe umerii militarilor, aceştia fiind urmaţi de membrii familiei lui Shimon Peres.
Shimon Peres, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, considerat ultimul reprezentant al unei generaţii care a luptat şi fondat Statul Israel modern, a încetat din viaţă la Tel Aviv, în urma unui accident vascular cerebral.
Corespondentul Radio România Actualităţi (RRA) la Ierusalim, Dragoş Ciocîrlan, un fin cunoscător al realităţii israeliene, s-a numărat printre jurnaliştii privilegiaţi care i-au luat interviuri lui Shimon Peres.
„L-am cunoscut personal şi am avut onoarea să-mi acorde trei interviuri, ultimul la reşedinţa preşedinţilor Statului Israel de la Ierusalim, când a vorbit emoţionant despre legăturile dintre Israel şi România”, ne-a declarat Dragoş Ciocîrlan.
Shimon Peres a fost un prieten al României, a vizitat România de câteva ori şi a onorat Ziua naţională organizată de misiunea diplomatică a României în Israel.
Fostul preşedinte israelian a avut şi două întâlniri la nivel înalt, de şefi de stat, cu omologul său român Traian Băsescu.
În perioada 31 mai-2 iunie 2009 a avut loc vizita de stat în Israel a preşedintelui de atunci al României, Traian Băsescu, la invitaţia omologului său israelian.
Ulterior, la invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, în perioada 11-13 august 2010, Shion Peres a efectuat o vizită de stat în România, prima a unui şef de stat israelian în ţara noastră.
Atunci, Shimon Peres a avut convorbiri oficiale cu preşedintele României, cu premierul, cu preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor.
CITIŢI ŞI:
Shimon Peres, un lider iubit în străinătate. 1977: Momentul în care s-a convins de necesitatea păcii
Până în 1990, între România şi Israel nu au avut loc vizite la nivel de şefi de stat, fiind totuşi de remarcat prezenţa în România a unor lideri marcanţi precum Golda Meir, Menahem Begin şi alţii, subliniază Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).
Primul contact la nivel de preşedinţi a avut loc în septembrie 1991, prin vizita de stat în Israel a lui Ion Iliescu.
Instantanee de la funeraliile lui Shimon Peres, cel mai mare visător al Israelului, după cum l-a numit fostul președinte american Bill Clinton
„Shimon Peres avea o mare admiraţie pentru evreii originari din România, despre care spunea că au venit în linişte şi s-au integrat în Israel”, afirmă Dragoş Ciocîrlan.
El reaminteşte că Shimon Peres a fost prim-ministru, ministru al Apărării, ministru de Exerne şi a condus alte opt ministere de-a lungul unei cariere politice de aproape 70 de ani.
Shimon Peres s-a născut în Polonia şi a venit împreună cu familia la vârsta de 11 ani, a crescut la Tel Aviv.